Fem kalla såser till grillat
Sommaren knackar på dörren och solen värmer. Jag och Marie har varit ute med båten och njutit oss genom Djurgårdskanalen några gånger. Igår hade vi grillfest med släkt och vänner och här kommer lite tips på kalla såser som är så trevligt till grillat. Välj och vraka:
Persiljepesto
40 g persilja
1 st vitlöksklyfta
0,5 dl pinjenötter
1 dl olivolja
1 dl parmesanost, riven
1 krm salt
Hacka persiljan i mixer eller matberedare. Tillsätt vitlök och pinjenötter, kör en gång till.
Tillsätt olivoljan i en tunn stråle medan maskinen är i gång. Blanda till sist i färskriven parmesan och salt.
Peston ska inte rinna utan vara mer som en pasta.
——————
Ajvarsås
5 dl turkisk yoghurt
2 dl ajvar relish, stark
1 tsk salt
2 msk pressad citron
Blanda väl och låt stå kallt i 30 minuter innan servering.
——————
Mangosalsa
1 st mango
1/4 gurka
20 st färska myntablad
2 msk farinsocker
1 röd chili
Skala, kärna ur och skär mangon i mycket fina tärningar. Tärna gurkan. Strimla myntan och finhacha chilin (utan kärnorna).
Blanda mango, chili, mynta och farinsocker. Låt stå i kylen och dra minst en timme.
——————
Avokadokräm
2 st avokado , mogna
1,5 dl matlagningsyoghurt
2 st vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar
Klyv, kärna ur och gräv ur avokadorna.
Mixa dem med övriga ingredienser. Smaka av och häll upp.
——————
Körvelcréme
1/2 bakpotatis , skalad1 st vitlöksklyfta , skalad
1 dl lätt crème fraiche
1/2 kruka körvel
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar , nymald
Skär potatisen i tärningar och koka dem mjuka i vatten tillsammans med vitlöken.
Häll av vattnet och mixa slätt med creme fraiche. Låt svalna.
Mixa med körvel före servering och smaka av med salt och peppar.
——————-
LYCKA TILL!!
Catty
de verkar supergoda 🙂
KarinW
Smaskigt det där! Byter ut myntan i mangosalsan mot koriander bara.
frederik
Bra idé! Koriander är fantastiskt gott!
//F