Citrusbrässerad pangasius
Igår jobbade jag i storkök en hel dag och idag kan jag knappt röra mig. Det är ett tungt jobb vill jag lova. Dock är det riktigt kul att känna in miljön och snappa upp små tips här och där från erfarna kockar. Glädje!
Här kommer en gammal goding som jag gjort många gånger. Fisk och citron är ju den givna kombinationen. Här är den ytterst tydlig och ytterst lyckad måste jag säga. Sommarn känns närmre än någonsin när mat ljvu som denna förtärs. Give it a go! 🙂
Citrusbrässerad pangasius
4 portioner
3 pangasiusfiléer
2 palsternackor
1 sötpotatis
2 morötter
3 salladslökar
1 fänkål
3 klyftor vitlök
1 citron, zest & saft
3 dl grönsaksbuljong
2 dl torrt, vitt vin
1 näve färsk oregano
1 lagerblad
3 msk olivolja
Salt & peppar
1 ask ekologiska coctailtomater
1 hel vitlök
2 msk olivolja
1 näve färsk oregano
1 msk flingsalt
Svartpeppar
1 msk strösocker
I kockens glas: Cacadu Ridge Semillon Chardonnay (nr 2060)
I kockens öra: Elvis Costello – Complicated Shadows
Ett gott, billigt vin & en skön låt. (hittade tyvärr bara live-version på youtube) Finns på Spotify för den som har tillgång till det. Njut hur som helst! 😀
Sätt ugnen på 125°C.
Dela alla coctailtomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Skär, bryt & krossa en hel vitlök med skal. Blanda med tomaterna tillsammans med olivolja, hackad oregano, flingsalt, svartpeppar och strösocker. Baka i ugnen i ca 1 timme.
Skala och skär ner sötpotatis, morötter och palsternacka. Tvätta, ansa och skiva fänkålen. Skär tunna skivor av vitlöksklyftorna & salladslökarna. Fräs allt i en stor gjutjärnsgryta i olivoljan i 3-4 minuter.
Slå på het grönsaksbuljong, vitt vin och pressad citron. Blanda även ner zest från den tvättade citronen, hackad oregano, salt & peppar. Blanda väl. Lägg i lagerbladet och låt koka under lock i ca 15 minuter tills grönsakerna är nästan klara.
Skär fisken i stora bitar och salta. Lägg försiktigt ovanpå grönsakerna i grytan och se till att de precis täcks av vätska. Lägg på locket igen och låt stå i 5 minuter på en avstängd platta.
Lyft ur tomaterna ur ugnsformen och lägg ovanpå fiskgrytan. Garnera med färsk oregano. Ställ fram hela grytan som serveras med en frasig baguette & ett glas vitt en citrondoftande dag som denna.
//Frederik
Ingrid
Hej! Låter som du hade en trevlig tisdag iaf trots att det är tungt(kan nog det förstå) att jobba så. Alla erfarenheter är ju oftast härliga o goda erfarenheter fast vissa kanske man kan vara utan…(så filosofisk jag nu blev:) Jag tackar för ett nytt och som jag antar gott recept med fisk, jag har blivit samlare av dina fiskrecept men de är så härliga så fortsätt:) Jag byter dock ut pangasius mot annan fisk. Igår fiskades upp en havsöring på två härliga kilon med flugspö så del av den kanske passar vi får se. Ha det gott:)
Ingrid
Hej! Låter som du hade en trevlig tisdag iaf trots att det är tungt(kan nog det förstå) att jobba så. Alla erfarenheter är ju oftast härliga o goda erfarenheter fast vissa kanske man kan vara utan…(så filosofisk jag nu blev:) Jag tackar för ett nytt och som jag antar gott recept med fisk, jag har blivit samlare av dina fiskrecept men de är så härliga så fortsätt:) Jag byter dock ut pangasius mot annan fisk. Igår fiskades upp en havsöring på två härliga kilon med flugspö så del av den kanske passar vi får se. Ha det gott:)