Citronstänkta foreller
På mässan i helgen så var det ju givetvis fullt ös på Allt Om Mat-scenen. Schemat var späckat och trångt. Så pass trångt att vår kära medarbetare Ulla Karlström från Allt Om Mat inte hann med att köra ett av sina framträdanden utan fick passa över bollen till mig. Först tyckte jag synd om Ulla, men sen fick jag de underbara råvarorna av henne och då övergick min ömkan till egoistisk glädje! Vilka fina fiskar… Foreller & skogschampinjoner… Stackars Ulla, Tack! 😀
Väl hemma och hungrig efter mässans helgarbete blev det således foreller till middag.
Citronstänkta foreller
4 portioner
4 fina foreller
1 citron
2 morötter
2 paslternackor
4 tomater
1 fin bunt skogschampinjoner
2 solovitlökar
2 dl lätt crème fraiche
8 soltorkade tomater
Olivolja & rödvinsvinäger
Salt & nymald svartpeppar
Några tjocka skivor nybakat lantbröd
I kockens glas: Tcherga Misket & Sauvignon Blanc (nr 2268)
I kockens öra: Cornelis – Polaren Per
Börja med att sätta ugnen på 100°C. Skölj sen fiskarna och torka av dem försiktigt med lite hushållspapper. Pressa över rikligt med citronsaft och salta och peppra. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och när den är riktigt het, halstra fisken med skinnsidan nedåt i några minuter.
Lyfta varsamt över fiskarna i en ugnssäker form tillsammans med citronen som tidigare pressats över. Pressa 1 vitlök och fördela över fiskarna och ställ sedan in formen i ugnen.
Skala och hyvla morot och palsternacka till fina, tunna flagor. Lägg dem i en bunke och ringla över 1 msk rödvinsvinäger, lite olivolja, salt och peppar. Blanda runt och låt dra i kylskåpet tills servering.
Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda dem med crème fraiche. Smaka sedan av med salt, peppar och eventuellt lite citron eller vinäger. Låt stå i kylskåp tills servering.
Ansa svampen och fräs den i olja i en het stekpanna tillsammans med en mycket tunt skivad solovitlök. Salta och peppra mycket lätt. Har ni lite persilja hemma så finhacka den och strö den över.
Nu är säkerligen fisken klar och maten är redo att förtäras. Citronstänkta foreller med vitlök, tomatcrème, morötter, palsternacka, skogschampinjoner och gärna lite tärnad tomat. Ett par tjocka skivor bröd till är utsökt. Mums!
Kolla gärna in Grenadinebloggen också mina vänner. 😀
//Frederik
Ingrid
Min sambo kom hem med två blanka, stora flugfiske- fångade havsöringar igår på 3, 2 kg samt 3 kg jämt. Helt fantastiskt! Kan du förstå vilken ynnest och vilken himmelskt god mat det kan bli:) Så när jag ”cirkla in” här och såg receptet förstår jag vad det blir för middag ikväll. Ser ut att vara ett topppenrecept så nu ska det njutas! Tack Frederik att du delar med dig och för ännu ett recept till min samling:)
Ingrid
Min sambo kom hem med två blanka, stora flugfiske- fångade havsöringar igår på 3, 2 kg samt 3 kg jämt. Helt fantastiskt! Kan du förstå vilken ynnest och vilken himmelskt god mat det kan bli:) Så när jag ”cirkla in” här och såg receptet förstår jag vad det blir för middag ikväll. Ser ut att vara ett topppenrecept så nu ska det njutas! Tack Frederik att du delar med dig och för ännu ett recept till min samling:)
Susanna B.
Det här låter helgott. Jag kör nog på lax för jag hittar nog inte foreller här. Men annars kan jag ju göra allt det ändra till.
Susanna B.
Det här låter helgott. Jag kör nog på lax för jag hittar nog inte foreller här. Men annars kan jag ju göra allt det ändra till.
karin
vad är deet för skit du dricket?!
karin
vad är deet för skit du dricket?!
frederik
Hej Karin och tack för din bittra, men ack så underhållande kommentar. Du undrar vad deet är för skit jag dricket? Ja, deet skit jag dricket är ett jättegott vitt vin som heter Tcherga. Det skrev jag ju i receptet, missade du deeeeet? Hahaha!!
//Frederik
frederik
Hej Karin och tack för din bittra, men ack så underhållande kommentar. Du undrar vad deet är för skit jag dricket? Ja, deet skit jag dricket är ett jättegott vitt vin som heter Tcherga. Det skrev jag ju i receptet, missade du deeeeet? Hahaha!!
//Frederik