Chicken Red Curry i Lergryta

19 Chicken red curry

När jag gick en matlagningskurs i Thailand så fick vi lära oss att göra en underbar currypasta. Testa gärna det om ni så önskar. Den som finns i butik fungerar absolut också finfint. Här kommer ett finfint recept från boken Lyxlagat i Lergryta.

Klicka gärna in er på min andra blogg som idag återigen skriver om ett underbart vin.

Chicken Red Curry

4 portioner

4 stora färska kycklingbröst med skinn
400 g vitkål
1 morot
1 gul lök
100 g rotselleri
1 knippe vårlök
2 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
1 burk kokosmjölk 400ml
1/2 pressad lime
1 dl vatten
Salt och nymald svartpeppar
Smör till stekning
Serveras med lätt kokta risnudlar eller ris
I kockens glas finns en isad Singha (nr 1428) Thailand
I kockens öra hörs Red Hot Chili Peppers – Under The Bridge

Blötlägg er vackra välanvända gryta i 30 minuter. Idag är det inte så värst bråttom, eller hur..? För cirka en halvtimme sedan la ni väl en öl i frysen? Ta fram den nu och njut tillsammans med Red Hot’s fantastiska skapelse.

Krydda kycklingen med salt och peppar. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn kycklingen med skinnsidan nedåt. När riktigt vacker färg uppstått, vänd kycklingen och bryn andra sidan hastigt. Lägg filéerna åt sidan.

Strimla vitkål fint. Skala och riv lök, morot & rotselleri och blanda sedan glädjen med vitkålen. Lägg det hela i grytan.

Blanda kokosmjölk, vatten, fond och currypasta väl. Häll blandningen i grytan och vänd varsamt runt.

Lägg kycklingfiléerna ovanpå, pressa över en halv lime, lägg på locket och ställ in grytan i ugnen.

Sätt ugnen på 180°C och låt stå i cirka 1 timme och 15 minuter. Kontrollera sedan att kycklingen är klar genom att se om köttsaften är helt klar.

Servera denna ljuvliga fågelrätt med kokta nudlar och en iskall Singha. Glädje gott folk!

Röd currypasta
0,5 tsk vitpepparkorn
5 st torkade röda chilifrukter
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 st finhackad schalottenlök
1 tsk finhackad citrongräs
1 tsk färsk, riven ingefära
20 korianderblad
2 kafirlimeblad (finns i asiatiska- & välsorterade mataffärer)
1 tsk rostade korianderfrön
0,5 tsk rostad kummin
0,5 tsk salt
0,5 tsk räkpasta

Mortla vitpeppar, korianderfrön och kummin hårt.
Tillsätt alla resterande ingridienser förutom räkpastan. Mortla allt hårt och länge.
Addera räkpastan och mortla tills det blir en fin smet. Den röda currypastan är redo att nyttjas!

Du kanske också gillar

  1. Tomas

    Hej Frederik!

    Hushållets lergryta havererade för många år sen. Mycket tack vare dig har lergrytan genomgått en renässans och vi funderrar på att införskaffa en. Vad är en lämplig storlek för en familj på två vuxna och två ungdomar i övre tonåren? Något speciellt märke som du vill lyfta fram? Har sett att det finns på stora stormarknaden. Kvalitén på dessa är för mig dock okänd.

    Ha det så gott! 🙂
    Tomas

  2. Maxiander

    Gott!
    Jag känner mig som en looser nu, men vad gör lergrytan för skillnad gentemot en gjutjärn t.ex?

    Mvh Alex
    http://www.maxiander.se

  3. frederik

    Kul att höra Tomas! Ikea har en som jag inte har provat så kvalitén på den kan jag inte tala om. Schlemmertopf är icke-glaserade grytor som är bra och något billigare än de glaserade Römertopfgrytorna. Jag föredrar glaserade grytor då de tar mindre smak av det som tillagas och grytorna är lättare att rengöra.

    Alex, en lergryta genomfuktas i svalt vatten och ställt med alla ingredienser i en kall ugn som sedan långsamt värms upp. På detta sätt så lagas maten till på ett mycket varsamt och mörande sätt samtidigt som grytan hela tiden håller maten med ånga och fukt vilket ger ett makalöst saftigt resultat. Köp min bok Lyxlgat i lergryta så får du se!
    Haha, reklam äger! 🙂

    //Frederik

  4. Aidaho

    Grytan står i ugnen och jag kan inte beskriva vilka fantastiska dofter som hägrar i köket! Jag ser fram mot söndagsmiddagen.