Carbonara med Sparris
Spaghetti á la Carbonara betyder ungefär Spaghetti på koltillverkarnas vis. Vissa tror att rätten var populär hos koltillverkare i bergspartierna runt Rom. Ingridienserna var enkla att bära med sig och tillagningen var relativt okomplicerad.
Det finns fler versioner av historien, men sanningen är att Spaghetti á la Carbonara är en rätt som inte blev känd förrän efter andra världskriget.
Originalet kräver pancetta eller guanciale, som liknar bacon. Vill ni hålla er till det sanna Romerska arvet så använd osten Pecorino Romano, men den kan bytas ut mot Parmesan.
Här kommer en mycket välsmakande carbonara med fina smaker och smarrig sparris.
Spaghetti á la Carbonara & Asparago á la il Couco
2 portioner
250 g Färsk Linguine
1 knippe Sparris
1 Schalottenlök
100 g pancetta
2 dl Matlagningsgrädde
2 dl Vitt vin
3 klyftor Vitlök
1 dl riven Parmesan
2 msk Olivolja
2 msk Balsamvinäger
0,5 dl hackad färsk Oregano
2 ägg
Salt & Svartpeppar
Sätt på saltat pastavatten.
Skär pancettan i mindre bitar och stek i torr stekpanna. När den är lagom brynt och krispigt, lyft ur den ur pannan och låt rinna av. Slå grädden & vinet i pannan. Låt sjuda på låg värme.
Skär sparris i 2 cm långa bitar. Låt sparris & pasta koka tillsammans i ca 3 minuter.
Åter till grädden och vinet. Tillsätt pressad vitlök, oregano, schalottenlök, balsamvinäger och lite riven parmesan. Mal ner rikligt med svartpeppar.
Häll av pastavattnet. Lägg tillbaka pastan i kastrullen & häll på olivoljan. Värm på.
Vänd ner pancettan i grädden och häll över pastan. Servera i djup tallrik med en äggula på toppen. Riven parmesan blir kronan på verket.
En fin >Primitivo< passar klockrent!
Lycka till!
//FZ