Cajun Crawfish & Mississippi Mud pie
Ja, morgondagen blir som jag skrev igår en heldag med Charlie Drevstam och mina Webers! Idag ska det hämtas köksprylar och mat, det ska putsas och fejas, städas och preppas. Helt sjukt kul!
Om ni inte kommer ihåg det så väl så tänkte jag idag visa er lite tidigare samarbeten jag gjort med Charlie. Finfina grejjer kan jag lova!
KRÄFTOR – CAJUN STYLE
8-10 portioner
3 kg tinade, fina, kokta kräftor
12 små potatisar
3 gula lökar
8 majskolvar
3 solovitlökar
2 apelsiner
8 lagerblad
3,5 liter vatten
33 cl god porter
1 msk cayennepeppar
2 tsk chilipulver
2 tsk nymalen svartpeppar
2 msk salt
3 msk rapsolja
1 msk rörsocker
Dela alla majskolvarna i tre delar. Skala lökarna och vitlökarna och dela dem i halvor. Tvätta potatisarna väl. Har de fint, tunt skal så är det gott att låta skalet sitta kvar.
Lägg ned ovan nämnda godis i en stor, stor kastrull och tillsätt apelsinerna i skivor, lagerbladen, cayenne, chilipulver, svartpeppar, salt, olja och socker. Slå på vattnet och sätt på värmen.
Koka upp detta ljuvliga och låt puttra i cirka 20 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt cayennepeppar om ni önskar mer hetta. Ta sedan kastrullen från värmen.
Låt kräftorna rinna av och lägg sedan ned dem i kastrullen. Låt dem hastigt bli varma och häll sedan bort det varma spadet. Häll kastrullens hemligheter på det tidningsbeklädda bordet och hugg in med nävar och klor!
… och till dessert …
FROZEN MISSISSIPPI MUD PIE
ca 10 portioner
Botten:
75 g Smör
125 g Digistivekex
Fyllning 1:
2 ägg
3,5 dl vispgrädde
60 g smör
2 msk maizenamjöl
2,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk snabbkaffe
1 msk konjak
2 msk vatten
Fyllning 2:
75 g mörk choklad 70%
1 ägg
1 dl vispgrädde
Garnering:
Mörk choklad
Vit choklad
Smörj en rund springform. (24cm ø) Lägg bakplåtspapper på insidan av formens kanter så att det sticker upp cirka 5 centimeter.
Botten: Smält smöret varsamt. Lägg digestivekexen i dubbla plastpåsar och banka sönder det hela till smulor. Blanda smör och smulor och tryck ut det i botten på formen.Platta till ganska hårt och ställ sedan formen i kylskåp.
Fyllning 1: Här behövs en tjockbottnad kastrull. Blanda socker och grädde och värm försiktigt upp det hela. Rör om tills sockret smält. Rör ut maizena i vattnet, vispa äggen hårt. Vänd försiktigt ned maizena och ägg i grädden och rör om. Värm långsamt under omrörning med träslev tills det blir en tjock och slät smet vilket tar cirka 10-15 minuter. Tillsätt smöret klickvis, fortsätt sedan med vaniljsocker, snabbkaffe och konjak. Rör om och häll sedan smeten i formen. Låt glädjen svalna och ställ den sedan i frysen i minst två timmar.
Fyllning 2: Denna fyllning görs när den första fyllningen stått i frysen i minst två timmar. Kom ihåg att smeten skär sig om den kokar så var hela tiden varsam med värmen. Smält chokladen i vattenbad. Separera äggulan från vitan. Vispa ihop grädden med gulan och vänd ned blandningen i den smälta chokladen. Blanda väl. Häll över allt i en tjockbottnad kastrull och låt gå varm på svag värme. Rör hela tiden tills smeten tjocknar. Låt sedan smeten svalna. Vispa äggvitan tills den är riktigt hård. Vänd ned chokladsmeten utan att röra mer än nödvändigt och häll sedan det hela överst i formen. Ställ återigen in pajen i frysen och låt stå i minst fyra timmar.
Innan servering ska pajen stå framme i cirka 15 minuter. Ta bort kanten på formen och bakplåtspappret. Riv över rikligt med mörk choklad och vit choklad och servera sedan till allas galna glädje!
Hasse Lagenius
Härligt att du är i gång igen som matskribent. Har saknat dig och din inspiration!
Frederik Zäll
Tjena Hasse, Tack!! Riktigt kul att höra!! 🙂
//F