Bollibomparesa till Nils Oscar

And so the story continues…

Efter gårdagens inlägg om mitt besök på kafferosteriet Johan & Nyström fortsätter nu vår resa som Calle på Nils Oscar kallade för Bollibomparesan.  Ett gäng glada killar som får åka till fabriker och se hur saker fungerar. Haha. 🙂

Vi lämnade Villa Talliden bakom oss mätta och mycket belåtna. Färden fortsatte söderut mot Nyköping där Nils Oscar Bryggeri finns beläget. Företaget som har ett fint klingande namn och åtminstone i mina öron känns gammalt och gediget startades så sent som 1996.

Vi möttes i dörren av några glada själar och det känns direkt som ett litet trevligt familjeföretag där folk verkligen gillar att prata, jobba, umgås och framförallt brygga öl. Redan tidigare på resan hade jag ju fått testa en Farm Ale till lunchen. Även en liten smutt av Imperial Stout hade jag hunnit med att smaka av, men nu var det alltså dags att ge sig av in i själva bryggandets värld.

Processen i sig har jag ännu inte fått koll på, men det var mycket spännande att se alla kar och tankar där magin skapas. Vi fick även en mycket trevligt guidad tur genom bryggeriet och alla stationer från första stund tills det att etiketterna sätts på flaskan. Nils Oscar tillverkar ett öl enligt det goda hantverkets regler. Till och med packningen av ölflaskorna sker för hand.

Jag lyckades även få en bild på vad jag gissar är en tillfällig etikett på Old Ale… Snygg design dock! 😀

Några andra rader om Nils Oscar finner ni här.

”Varumärket Nils Oscar bygger på en verklig person.
År 1865 föddes Nils Oscar Sundberg på Brändön i Norrbotten. Där fanns skog, malm och bra marker för åkerbruk längs kust och älvar. Men hårda tider och fattiga förhållanden gjorde att marker betydligt längre bort lockade. År 1882, då Nils Oscar var 17 år, kom en biljett per post från en utvandrad släkting som ägde en farm i Amerika. Nils Oscar tog båten över Atlanten och jobbade i köket för sitt upphälle.”

Nils Oscar tillverkar även sprit och vi gjorde en liten avsmakningsrunda i den världen också. Sorterna som testades var Maltvodka, Fläder/Lime, Vodka Zero, Päron/Mynta, Äpple/Vanilj, Aquavit samt Julaquavit. Vad jag vet är alla dessa sorter fortfarande beställningsvara på systembolaget, men skynda, skynda att beställa hem er Julaquavit – Den var riktigt fin.

Missa inte heller de olika varianterna av julöl som Nils Oscar lanserar. Julöl & Kalasjulöl.

Därefter tog vi en liten färdknäpp bestående av en Kalasöl och hoppade in i bilen. Calle från Nils Oscar (som förövrigt inte testade allt som jag och Örjan testade) avrundade den suveräna bollibompaturnén med att skjutsa oss tillbaka till Stockholm. Solen hade sedan länge gått ned och det goda ölet kluckade sömnigt i våra magar. Vilken dag, vilken dag…

Vill ni också testa er igenom Nils Oscars ljuva drycker, kolla in här>>>

Ta er nu bums över till Grenadinebloggen och kolla läget. Bourbon & Mackmyra står på menyn.

Du kanske också gillar