Älgpytt med ägg & rödbetor

ÄLGPYTT

År efter år får jag magiskt fina presenter från Lasse och svärmor som levererar svamp, lingon, vinbär och framförallt älgkött. Min kära fru har fått för sig att hon inte gillar älg, men så gott som varje gång jag tillagar älg så brukar hon mumsa ganska bra och säga att det faktiskt var gott trots att det var älg. 🙂

Jag älskar älgkött och älskar att tillaga det. Man måste behandla det med mycket varsamhet och omtanke eftersom köttet är mycket fettsnålt och ganska lätt blir lite torrt och trist. När man vant sig och får till saftiga, underbara stekar så kan det dock bli hur underbart gott som helst. Jag har i år gjort en Älgrostbiff och en finfin älggryta. En liten del av fransyskan på älgen blev över och då blev det en pytt;

Älgpytt med ägg och rödbetor

4 portioner

400 g älgkött (fransyska el dyl)
200 g kokt potatis
200 g kokt kålrot
200 g kokt morot
1 liten näve trattkantareller
1 gul lök
1 solovitlök
4 ägg
Några kvistar persilja
Worchestershire Sauce
Japansk soja
Inlagda rödbetor
Smör, salt & nymalen svartpeppar
I kockens glas: 1698 Strong Ale (nr 1698)
I kockens öra: Eldkvarn – Inget bra för mig själv

Så klart jag har lyssnat igenom lite fina Eldkvarnklipp från Spotify & Youtube efter förra veckan och jag tycker låten Vägen Till Paradiset är riktigt bra, men den hittade jag inte någon bra version av på YouTube så här kommer en annan låt slumpad fram. Njut! Njut även av denna mycket intressanta och goda ale 1698. Grym!

Putsa köttet fritt från senor och fett och skär det i små fina tärningar. Tärna även potatis, kålrot och morot. Skala och finhacka lök och vitlök.

Hetta upp en rejäl klick smör i en gjutjärnspanna eller det ni själv föredrar. Blondera löken först, tillsätt sedan vitlöken och låt den bli glansig.

Vänd ner köttet och ge det färg runt om och till sist ska rotsakerna i pannan. Skaka runt så att det blandas väl och låt det gå på medelsvag värme.

Stänk lite Worchester Sauce och soja i pannan och skaka runt igen. Finhacka persilja och vänd ned i grytan. Vrid några rejäla varv på pepparkvarnen och smaka av. Behövs det så kan man ta en nypa salt eller soja.

Stek även äggen helt perfekt enligt kocken skälv och servera sedan denna ljuva måltid med inlagda rödbetor och en god pilsner! Mums!!

Missa nu för allt i världen inte Grenadinebloggen där det skrivs om Skottska Whiskydestillerier idag.

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Älgkött är makalöst gott kan bara hålla med men precis som du säger, en risk att det blir ”torrt”. Jag brukar alltid (nästan iaf) göra gryta på köttet, det går ju att variera så i oändlighet med vad man har i och resultatet blir ju aldrig ”torrt”. Ett säkert kort med gryta men jag ska iaf ta och göra denna pytt, kan dock inte äta stekt ägg men det kan man ”hoppa”, huvudsaken är de goda rödbetorna tycker jag:) Tack ännu en gång för ett inspirerande recept och ha det gott!

  2. Marie

    Haha, det är faktiskt inte så gott med älg men du är ju så grym på att laga mat och då blir det ju gott! Puss min finaste!