Grillad lax med äpple & grape

pepparlax

God måndag vänner,

Här  har det frusit på rejält och vinterdäcken som ligger i garaget borde laddats för länge sedan. Marie har sakta, sakta vinglat sig till jobbet. (Inte onykter alltså, men halt väglag, haha! 🙂 )

Helgen har varit mycket bra må jag säga. Trots det otroligt deppiga vädret (jag anser det deppigt tills våren kommer åter) så har vi haft några mycket kreativa dagar. Ny garderob med skjutdörrar har byggts, tvättsugan har målats om och en hel del annat pyssel har kirrats. Glädje!

Jag har under en tid förberett ett reportage för tidningen Allt om mat som ska plåtas på fredag. Innan dess ska jag hinna fixa lite buffé Italiano till ett stort gäng på onsdag (75 pers). Bilen ska på service på tisdag, ett däck måste lagas sen byta till vinterdäck, en lax ligger i kylen och gravas just nu som ett av de sista recepten i min kommande Lyxlagat-bok som har deadline i november och jag och Elvis ska på öppna förskolan. Puh, det är mycket nu, hahaha! 😀

Ta det lugnt och njut av vardagen är mitt tips. Kolla till exempel in bokbloggen här och fixa sedan en riktigt god middag;

Peppargrillad lax med äpple- & grapesallad

4 portioner

Laxen:
600 g laxsida i portionsbitar
2 msk peppar, röd-, vit- & svart
Tabasco
Salt
Olivolja
Salladen:
1 blodgrape
1 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
strösocker
salt & nymald svartpeppar
3 stjälkar blekselleri
1 äpple, Granny Smith
I kockens glas: Chablis Premier Cru Vaugiraut (nr 5794)
I kockens öra: Cornelis – Hönan Agda

Skölj av laxbitarna och torka dem med lite papper. Mortla pepparsorterna till ett ganska fint pulver och klappa in pepparmixen på laxbitarnas alla sidor. Droppa lite tabasco på varje bit om ni önskar extra hetta och strö över salt. Låt fisken dra under plastfilm i kylen. Nu är det dags för er att avnjuta ett glas chablis i solen. Vad som helst med Cornelis värmer perfekt en isande kall dag som denna.

Skala grapefrukten och filéa genom att skära ut fruktköttet utan att få med hinnan runt varje klyfta. Spara filéerna till senare och krama ur resten av grapen. Ta vara på saften.

Blanda grape-, citronsaft och olivolja. Smaka av med socker, salt och peppar.

Vänd varsamt ner tunt skivat äpple, tunt skivad selleri, samt strimlade selleriblad. Vänd sist mycket försiktigt ned grapefiléerna och låt stå svalt tills servering.

Olja lätt laxbitarna och stek dem i en het stekpanna så att de får fin färg runt om, Det tar bara några minuter. Det ska finnas en liten, liten rosa kärna i laxen som inte är helt genomstekt, då är den perfekt.

Servera den bitande heta laxen med den friska, sötsyrliga salladen. Galet, galet gott!

//Frederik

Du kanske också gillar