Bananbakelse de luxe

1 Bananbakelse

Ytterligare ett läskigt fint recept ur min och Daniel Roos nya bok Lyxlagat Söt & Gott. Hälften av recepten är mina, hälften av recepten är Daniels. Daniel är en av världens främsta konditorer så det finns en liten skillnad mellan våra recept och stilar även om Daniel förenklat recepten så att de är anpassade efter hemmakök och glada amatörer. Varje recept är markerat med vems recept det är och den andre författarens kommentar om receptet. Självklart finner man dryck och musik involverat på precis samma sätt som i de tidigare böckerna…

Kolla in bokbloggen gott folk. Kolla även in Daniels blogg pastrydesign.se

Frederiks recept
Daniels kommentar:
Har man lite pengar över skulle jag använda riktigt vanilj med lite florsocker istället för vaniljsocker.

Två ord som passar sjukligt bra ihop i min värld är Banan och Bakelse. Det är mina favoritord och det är med stort, stor glädje jag ställer mig och gör dessa makalöst underbara godbitar. Det jobbigaste är att man blir så mätt att man inte orkar äta upp alla bakelser själv…

Bananbakelse
Ca 10 bakelser

Degen:
3 ägg
2 dl vetemjöl
3 dl vatten
100 g smör
Fyllningen:
3 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
2 msk konjak
3 fina, gula bananer
Vi behöver även:
Mörk choklad
Florsocker
I konditorns glas: Double Bastard Ale (nr 11705) – USA
I konditorns öra: Johnny Cash – Get Rythm

Till att börja med ska degen skapas. Koka upp vattnet tillsammans med smöret. Vispa kraftigt och tillsätt mjölet. Konstant vispande är viktigt för att undvika klumpar. Låt det hela koka tills smeten släpper kastrullen fint. Ta kastrullen från värmen och låt svalna.

Sätt ugnen på 200°C och njut av en god smutt. Double Bastard Ale är en spännande amerikansk ale som introducerades på systembolaget i februari 2010. Jag tycker namnet passar tillsammans med Johnny Cash, inte sant..? Denna ale är fruktigt ljuv och har en underbar ton av bränd sirap i sig. Suveränt!

Kläck ner äggen, ett i taget och under konstant rörande. Klicka ut degen i 10 delar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bakverken i ugnens nedre del i 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden.

Vispa grädden tjock och vänd därefter ned konjak och vaniljsocker. Mosa bananen. Jag gillar att ha den separat, men ni gör som ni vill.

Skär därefter ett lock av de spröda bakelserna och bred ett fint lager bananmos på underdelen och ta gärna rejält med banan. Otroligt gott. Spritsa på den underbara konjaksgrädden och lägg på locket.

Ringla över smält choklad och avsluta hela skapelsen med att pudra över lite florsocker.

Du kanske också gillar

  1. Matpolisen

    Oj, vad gott det ser ut. Det är helt korrekt att man nog ska använda riktig vanilj istället för vaniljsocker.