Lyxlagat Sött & Gott i butik
Vi kör vidare på temat Lyxlagat Sött & Gott som är min senaste bok. Hela veckan blir godis ur boken… Även på bokbloggen finner vi denna vecka godis ur samma bok…
Frederiks recept
Daniels kommentar: Här kan man byta ost om man vill. Till exempel en philadelphia går också bra.
—
Jag har grundat receptet på ett recept Marie gillar. Jag tror det kommer från tidningen Amelia från början. Under mina ungdomsår testade jag ostkaka endast några få gånger och kunde aldrig riktigt förstå varför det var en så otroligt stor skillnad på ostkakan om den är klassiskt bakad eller om den är fryst. Först några år senare när jag började ögna igenom recept förstod jag att Frozen Cheescake inte var det samma som en fryst ostkaka. Här har vi hur som helst en klassisk ostkaka som är riktigt, riktigt god.
Ostkaka med marinerade jordgubbar
500 g ricotta
1 dl mandel
1 bittermandel
1/2 dl muscovadosocker
1/2 dl vetemjöl
2 ägg
Zest från 1 lime
2,5 dl mjölk
1 ask färska jordgubbar
2 msk Appleton Special rom
1 msk muscovadosocker
2 tsk limesaft
Ströbröd och smör
Serveras med vispad grädde
I konditorns glas: Appleton Special (nr 71119) – Jamaica
I konditorns öra: Bob Marley – Keep On Moving
Sätt ugnen på 175°C och bara njut. Det finns ingen som helst anledning till stress eftersom ni, som jag är mycket välplanerade och har redan förberett och städat köket, tagit fram alla ingredienser och mätt upp, eller hur..? Haha.. Säg till när ni njutit klart av denna knäckigt syrliga och goda rom så kör vi!
Smörj en ugnsform och bröa insidan med ströbröd. Hacka alla mandlar inklusive bittermandeln fint tillsammans med sockret med hjälp av en mixer.
Vänd ner ricotta och limezest. Strö över mjölet under tiden det hela mixas så att inga klumpar bildas.
Nu är det dags för äggen. Vänd ner dem och mixa ytterligare några varv. Häll på mjölken och mixa det hela till en fin smet.
Häll smeten i formen och grädda i 50-60 minuter. Blir den väl färgad på toppen så täck över med lite ugnsfolie.
Låt sedan ostkakan svalna i 30 minuter.
Skiva jordgubbarna och marinera dem i rom, limesaft och muscovadosocker i 10 minuter innan det är dags för servering. Vispad grädde ska det givetvis också finnas på bordet. Grattis till alla ätare där ute!