Mangopaj med kokosmaräng

mango

Här kommer första smakprovet ur min och Daniel Roos nya bok Lyxlagat Sött & Gott. Vi har tydligt markerat alla recept så att man vet vems recept man följer. Vi har nämligen olika stil på skrift och tillvägagångssätt. 🙂

Daniels recept

Frederiks kommentar: Här kan ni kära läsare välja om ni vill göra en stor eller flera små pajer. Daniel gjorde små vilket jag tycker ser grymt lyxigt ut att ställa fram på bordet.

Mango tillhör fruktgruppen Mangifera och kommer ursprungligen från Indien. Numera finns den i stora delar av världen och används flitigt i många länder och kulturer. Träden kan bli upp till 40 meter höga och några av de mäktigaste träden har burit frukt i över 300 år.

Mangopaj med kokosmaräng

Paj för ca 6 personer

Mördegen:
240 g mjöl
120 g socker
120 g smör
2,5 g bakpulver
1 ägg
Mangofyllningen:
300 g puréad mango
80 g socker
150 g äggula
185 g smör
2 gelantinblad
Italienska marängen med kokos:
100 g äggvita
200 g socker
50 g vatten
3 droppar kokosolja
I konditorns glas: Estrella Damm  (nr 11514) – Spanien
I konditorns öra: Joni Mitchell – River

Här görs pajen i 3 olika moment. Vi börjar med mördegen. Sätt ugnen på 180°C.

Blanda mjöl, socker, kallt smör och bakpulver till blandningen får en sandlik konsistens. Tillsätt därefter ägget. Blanda degen tills den går ihop fint. Känns degen kladdig kan man ha i lite mer mjöl. Låt den sedan vila svalt ett tag.

Kavla sedan ut den och lägg den i portionsstora tartlettformar. Baka av dem i ugnen i cirka 8 minuter och låt dem sedan svalna. Lyft försiktigt ur tartletterna ur formarna.

Vi kör vidare med mangofyllningen. Blötlägg gelatinbladen i några minuter. Sjud mangopuré med socker, äggula och ägg under konstant omrörning tills första bubblan dyker upp vid cirka 83°C. Passera smeten genom en finmaskig sil.

Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i smeten. Mixa ner smöret med en stavmixer och fyll , ha i gelantinbladen och mixa slutligen i smöret. Häll smeten i tartlettskalen och ställ skapelserna i frysen.

Nu återstår endast del tre av detta projekt. Den italienska marängen.

Vispa äggvitorna hårt. Koka socker och vatten till en temperatur på 121°C. Börja vispa när sockerlagen är mellan 110-115°C.

Häll varsamt ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan. Vispa med elvisp på den lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen. Vispa därefter snabbt i någon minut och låt sedan vispen gå på låg växel tills den blir kall.

Blanda i kokosoljan och spritsa toppar på den frusna mangokrämen. För att det ska bli riktigt snyggt, bränn av marängen med en brännare.

Så där ja! 🙂 Kolla nu även in min bokblogg för söta tips eftersom Lyxlagat Sött & Gott är veckans bok…

//Frederik

Du kanske också gillar