Spiskumminbiffar i Nämdö skärgård
Söderut för vår del tuffade vi mot Nämdö och de små vikarna vid norra sidan av ön. Vi hade spenderat natten innan i Lådnafladen och Elvis, Marie och jag tyckte att en långsam tripp med Utö som slutmål lät mycket lockande. Nämdö kändes som lagom avstånd och den relativt stora norra voken borde ge bra vindskydd mot de sydvästliga vindarna. Visst, vi fann vår plats, vi la till och vi njöt. Magi!
Spiskumminbiffar
Tanken var att servera dessa biffar i pitabröd, men eftersom vi glömde handla just pitabröd så fick det bli lantbröd istället vilket givetvis fungerade toppen.
2 portioner
300 g nötfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 citron
1 näve färsk slätbladig persilja
2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 knivsudd cayennepeppar
Salt
Rapsolja
Serveras med tomat- och löksallad, bröd, tzatziki eller hummus
I kockens glas: Elvis The King Cabernet Sauvignon (nr 6312)
I kockens öra: Elvis The King – Blue Suede Shoes – Live
Använd händerna till detta knådande, det är ett måste tycker jag.
Sätt er ned på klippan med fötterna i vattenbrynet. Höj datorns högtalarvoly ett snäpp till. Det gör inget om det sprakar lite, inspelningen är ändå gammal och rispig. Det tillhör liksom. 🙂 Avnjut ett glas av denna oväntat trevliga cabernet sauvignon. Trodde det skulle vara mer av ett jippo, men det är faktiskt riktigt, riktigt bra. I Nämdö skärgård passar den sannerligen perfekt kan jag meddela. 🙂
Blanda köttfärsen med de torkade kryddorna i en stor bunke. Finhacka persiljan och vänd ner. Skala och riv en gul lök och vitlöksklyftorna. Pressa över halva citronen droppa i lite olja. Knåda därefter som bara den.
Har ni grillspett så går det utmärkt att forma järpar (avlånga biffar) och trä dem på spätten. Tänk dock på att hålla igen lite på vätskan när smeten ovan skapas så att de verkligen håller ihop runt spettet.
Vi hade inga spett och gjorde istället små biffar.
Tänd grillen och låt den bli rykande grå och het. Ställ en grilltålig stekpanna på grillen med lite rapsolja i. Bryn biffarna på båda, dra dem åt sidan där värmen inte är fullt så hög och låt dem gå klart.
Använder ni spett så kan ni givetvis grilla dem direkt på det heta grillgallret.
Pressa över resten av citronen vid servering. Bröd, tomat- och löksallad, tzatziki och/eller hummus till blir klockrent.
Glad sommarmåltid mina kära vänner.
Kolla gärna in min bok Lyxlagat på grillen för fler finfina grilltips och kolla även in min bokblogg som kollar in en underhållande skylt hos en bourbontillverkare i Kentucky.
//Frederik
Tobbe
Ny tävling hos Den Rockande Kocken, missa inte den… http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=153