Wallenbergare och båttur
I helgen tog vi ytterligare premiärtur med lillbåten. Denna gång var det premiär för Marie & Elvis. Vi puttrade runt i vårt nya område kring Vaxholm och Svinninge där det är otroligt vackert och mysigt. Solen sken med hyfsad kraft och vinden lyste med sin frånvaro. Underbart helt enkelt. Vi mötte upp syster med familj som kom i sin nya båt, kastade ankar och drog ihop båtarna och fikade och njöt av medhavd matsäck.
Väl hemma blev det matlagning på riktigt. Här kommer ett rysligt gott tips från min första kokbok – Lyxlagat hemma.
Kika in på bokbloggen där en ny ”veckans bok” plockas ut och börjar bläddras i.
Wallenbergare med Nils Oscar Kalasöl
4 portioner
Wallenbergarna
600g finmald kalvfärs
6 äggulor
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1,5 dl Nils Oscar Kalasöl
4 skivor formfranska
300g frysta gröna ärtor
Smör
Salt & vitpeppar
Rårörda lingon (5dl lingon, 2 dl socker, rör i en rostfri bunke tills det slutar knastra)
Potatisarna
400g mjölig potatis
200g palsternacka
1 dl mjölk
1 liten klick smör
Muskotnöt
Salt & peppar
I kockens glas: Nils Oscar Kalasöl (1310) Sve
I kockens öra: Claes-Göran Hederström – Det börjar verka kärlek banne mig
Skala potatisarna som min skärgårdsgranne Cyril gör. Allt du behöver är en stor hink vatten, en pilsner, en solig och vindskyddad plats i trädgården där du kan vissla i fred. Ingen brådska kära vänner.
Koka upp saltat vatten och koka potatis och skalad palsternacka tills de är mjuka. Låt ånga av väl under lock.
Påbörja wallenbergarna. Använd en matberedare. Eftersom endast 1 dl Kalasöl går åt till maten så får ni fint sällskap i köket idag. Dessutom har ni ju Claes-Görans schlagerdänga i högtalarna. Inte illa!
Mixa formbrödet till smulor. Lägg ut på ett fat och ställ åt sidan.
Salta och peppra färsen. Mixa den tillsammans med äggulorna. Mixa vidare och tillsätt grädden i en fin stråle, sen ölet på samma sätt tills allt är blandat.
Koka de frysta ärtorna i ca 5 minuter. Häll av vattnet, rör ner en liten klick smör, salta och peppra. Håll ärtorna varma under lock.
Pressa potatis och palsternacka med en potatispress. Rör ner 1 dl mjölk och smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar. Håll varm.
Forma fyra rejäla biffar av kalvfärsen och vänd dem i brödsmulorna.
Hetta upp 2 msk smör i en stor stekpanna och stek biffarna försiktigt. De skall vara guldbruna på ytan och ljusa i mitten.
Servera de gyllene biffarna med potatispurén, kokta ärtor, rårörda lingon och skirat smör.
Det är klass på Wallenbergarna!