Stegesund & galet god frittata
Att sakta puttra igenom Stegesund är inte illa mina vänner. Har ni inte gjort det så gör det. Vackra hus, underbar miljö och åker man mot Vaxholmshållet så väntar god glass på macken, åker man utskärs så väntar världens vackraste skärgård. Wunderbar! 🙂
En frittata är inte heller det illa. Speciellt inte när man kommer hem efter en båttur och har en hel del rester i kylen. Lite gammal pasta, lite kall kokt potatis, lite räkor m.m…
Tro nu inte att det inte finns något kul att läsa på min bokblogg! Nähä, där kan man läsa rader ur Dag Tomas Lindmarks bok Absinhte – Sanning och myt som är en riktigt kul historia. Kolla gärna här vänner!
Frittata
3-4 portioner
4 stora ägg
1 dl mjölk
1/2 purjolök
1 solovitlök
2 dl kall kokt pasta
4 kalla kokta potatisar
1 näve haricots vert
150 g fryst spenat (tinad)
20-25 skalade räkor
1 dl riven peccorino
Cayennepeppar & Salt
Citron & Olivolja
I kockens glas: Fantin Noda’r Friulano 2007 (nr 95116)
I kockens öra: Jovanotti – Per te
Låten har jag nämnt förr. Den är ju helt grymt bra tycker jag. Glädje!
Skölj purjolöken väl och skär den i små strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp en rejäl dos olivolja i en sautépanna eller en djup stekpanna (inte alltför vid dock). Fräs alla lök utan att den tar färg.
Sätt ugnen på 175°C.
Tillsätt potatisen skuren i ganska tunna skivor. Tillsätt även räkorna, pastan, haricots vert och den tinade spenaten. Låt fräsa ytterligare några minuter.
Vispa lätt äggen med mjölk, salt och cayennepeppar. Häll blandningen i pannan och rör runt så att äggmixen rinner ner överallt och täcker alla godsaker. Stek på låg värme tills kanterna börjar sätta sig. Skaka pannan försiktigt så ser man när det börjar stelna lite…
När detta är läget ska hela pannan in i ugnen. Riv först över peccorino och ställ sedan in frittatan, låt den stå inne tills den är vackert gyllene på ovansidan vilket nog tar cirka 15-20 minuter.
Servera senda med en god sallad och ett gott bröd. Overkligt! 🙂
//Frederik