Grillad fläskfilé och båtodlad potatis

dsc_0030

Kolla!!! Min egen båtodlade potatis klarade sig igenom de tre veckor jag, Marie och Elvis spenderade på sjukan. Vilken glädje att komma hem till massa gott i lådorna på fördäck. Jag odlade potatisen Marine eftersom jag är en båtnörd. Nu har jag även ätit den och kan med mycket värme rekommendera den även för landkrabbor. Mycket, mycket späd och fin potatis vill jag lova.

Vi angjorde bryggan här i helgen hamnade (som vanligt så här års) mitt i en grillfest. 🙂 Jag pinnade iväg till vår lokala livsmedelskiosk och fann att de faktiskt hade färsk fläskfilé. Sagt och gjort, en sådan fick det bli. Vad ska jag ha till denna då..? Som sagt så har vi fördäck fyllt av godis så det blev goda örter, hemmaodlade tomater, morötter och potatis. Inte illa!

dsc_0033

Grillad ört- och tomatfylld fläskfilé med körvelcrème

2 portioner

400 g fin svensk fläskfilé
300 g färskpotatis
200 g späda morötter
6-7 små kvisttomater
1 dl blandade färska örter, hackade (Salvia, oregano, dragon, körvel, mejram…)
1 vitlöksklyfta
1 citron
Salt och nymalen svartpeppar
Servera med crème fraiche blandat med  massa hackad körvel, en skvätt vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.

I kockens glas: Cà Dei Frati – Import
I kockens öra: Peps Person – Oh Boy

Tänd först grillen så att den blir riktigt het.

Tvätta och skala potatisarna och morötterna. Lägg dem i osaltat vatten och pula vidare med köttet.

Putsa fläskfilén fri från hinnor och fett. Skär en skåra längs med hela filén så att den går att ”öppna” lätt. Lägg ner de finhackade örterna i skåran. Finhacka vitlöken och strö ner även den. Skiva tomaterna och lägg dem i en lång rad i skåran. Avsluta med att pressa över rikligt med citron, salta och peppra. Rulla sedan in fläskfilén hårt i grillfolie.

Vänd ihop ingridienserna till körvelcrèmen och låt den stå svalt.

Koka upp vattnet med primörerna och strö över lite salt. Koka dem så att lite, lite kärna finns kvar.

Lägg filén på grillen och vänd den ofta så att den grillas jämt runt om. Det tar inte så värst många tid. Kanske 10 minuter… Ta sedan bort folien utan att fyllningen trillar ut och ge köttet lite grillyta sista minuten.

Servera sedan hela härligheten i gott sällskap med ett gott vin och en vacker solnedgång som bakgrund.

Du kanske också gillar