Dessa underbara blåmusslor
Vinkokta musslor är lyxlagad mat som kan leva upp till den underbara sommaren.
I lillbåten har vi bara en spisplatta så man får fundera noga på vad och hur man skall göra. Speciellt nu när det är eldningsförbud och grillen förblir nedpackad.
Jag bjöd frugan på vinkokta musslor med färskpasta i Djurgårdskanalen. Lyxlagat så in i bomben. Avnjöt ett glas Leva som är otroligt gott och för öronen njöt jag helt enkelt av fåglarnas sång. Himmelskt!
4 portioner
1 kg blåmusslor
500 g färsk tagliatelle
1 knippe bladpersilja
1 knippe timjan
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
1 morot
4 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
1/2 citron
salt & cayennepeppar
2 msk smör
2 msk olivolja
Tvätta och skrubba musslorna noga. De som är öppna och inte stängs när du knackar på dem slängs. Även de som är trasiga.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Skär moroten i ytterst små tärningar. Blondera allt i en stor gryta med upphettad olivolja och smör. När löken är vacker genomskinlig är det dags för musslorna. Fräs dem i grytan till doftsinnets stora lycka. Hacka timjan och persilja och lägg i grytan.
Slå på vinet efter några minuter och lägg på ett lock. Koka i ca 3-5 minuter tills musslorna öppnat sig.
Slå på grädden, pressa i citronen och smaka av med salt och cayennepeppar. Släng musslor som inte öppnat sig nu.
Koka hastigt upp lättsaltat vatten och koka färskpastan i 2-3 minuter.
(För er som tänker laga detta på en vanlig spis så är det så klart smartast att koka upp pasta vattnet under tiden musslorna kokar… )
Slå av pastavattnet, häll musselkoket över pastan och servera direkt.
Godare än det mesta. 🙂
/FZ