Skärgårdslycka och abborre på grillen

Skärgårdslycka

Vad finns det som är bättre än Sveriges skärgård?

Inget om du frågar mig. På måndag åker jag och Marie på semester med lillbåten. Vi har inte bestämt hur länge vi ska vara ute, utan har bara planerat in lite hållplatser som vi tänkt besöka. Ornö och Utö är några exempel.

Jag är en lika entusiastisk fiskare som usel. Förra årets skärgårdsvistelse resulterade i en liten abborre. I år har jag valt att testa mete istället för kast. Vi får väl se om det blir något napp… 🙂

Om man nu skulle lyckas få en fisk så är detta ett ypperligt fint sätt att tillreda den.

Abborrefilé i folie på grillen

2 portioner

300g filéad abborre
300g kall kokt färskpotatis
1 citron
4 msk smör
1 knippe dill
1 knippe salladslök
1 tomat
1 rödlök
salt & peppar
4 stora ark grillfolie

För att inte bränna sönder maten så kan man enkelt göra en ”tjockare” botten på foliepaketet. Gör så här: Ta ett folieark och vik det några gånger till en ca 20×20 cm kvadrat. Placera den i mitten på ett stort folie ark som en förstärkning av bottnen. Gör likadant med de två kvarvarande arken.

Maten lagas i portionspaket direkt på grillens heta glöd, så tänd grillen nu om ni inte redan gjort det.

Ett glas vitt vin ackompanjerar med stor framgång denna köksstund. En Catena Chardonnay 2006 (nr 6612) vid ca 10°C tycker jag ni skall testa.

Placera kall, kokt potatis i mitten på de två foliearken. Lägg på abborrefiléer ovanpå potatisen. Strö över finhackad dill.

Skär tunna skivor av salladslök, tomat och rödlök. Lägg på fisken.

Klicka över smör på båda portionerna, pressa över rejält med citron och salta och peppra väl.

Vik omsorgsfullt ihop de två foliepaketen och se nu till att ingen vätska kan rinna ut. Lägg paketen direkt på glöden och låt ligga i ca 4-7 minuter.
Är ni osäka på om fisken är klar så kan ni avgöra det genom att se efter om den är helvit rakt igenom. Har den kvar en lite genomskinlig kärna så är den inte klar.

Serveras med stor fördel på en klipphäll i Lådnafladen en kluckande sommarkväll.

//FZ

Du kanske också gillar