Gravad lax med Tennessee Honey Bourbon

God fredag kära läsare,

Idag är det laxen som är huvudperson här på Lyxlagat. Den klassiska gravningen har fått ge vika för denna bourbon/likörvariant som jag gjorde även förra året. Helt grymt bra tycker jag den är. Dessutom vill jag slå ett litet slag för att faktiskt servera gravlaxen i kuber och inte som på bilden nedan, som vi vanligen gör, nämligen i tunna skivor. Det ger en otroligt fin smakupplevelse att få lite tjockare smakbitar i munnen tillsammans med den ljuvliga hovmästarsåsen. Kanske julbordets höjdpunkt..?

Under nästa vecka kör vi vidare, då börjar det bli dags för sillarna och så klart en hel del annat kul också. Min käre mor skickade över ett gammalt anrikt recept på glögg där man bränner av allt socker som ska ned i glöggen vid tillagningen och det tycker jag låter otroligt spännande. Ska bjuda er på receptet inom kort även om jag inte säkert hinner testa det innan julen är över likt en hastig vindpust. 🙂

Dagens dryck och musik kommer här;

I kockens öra: Chris Isaak – Rudolh the Red Nosed Reindeer (live)
I kockens glas: Electric Nurse Underbar Jul Vinterporter (11308)

gravad lax, gravning, att grava lax, hemmagravad lax, bourbongravad, likörgravad, julmat, julbord, jullax, hovmästarsås, sås till lax, gravlaxsås, frederik zäll, lyxlagat, jack daniel's

BOURBON- & SENAPSGRAVAD LAX
Klassisk hovmästarsås och kokt potatis

Gravad lax:
400 g benfri laxsida med skinn
1 dl salt
1 dl socker
2 tsk krossad vitpeppar
3 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey
1 msk Colemans senapspulver
Hovmästarsås:
5 msk Apotekets senap
5 msk strösocker
1,5 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl hackad dill
2 msk crème fraiche
1 tsk salt
1/2 msk nymald vitpeppar
Serveras med kokt potatis

Blanda salt, socker, vitpeppar, senapspulver med Jack Daniel’s och gnid in laxen med blandningen. Lägg helas laxen i dubbla plastpåsar och förslut väl. Lägg i kylskåp i ett dygn.

Visst, Tennessee Honey är en blend som i slutändan faktiskt kallas likör och inte bourbon, men den har både en fin touch av bourbon och en mycket välsmakande honungssötma på toppen och det passar finfint idag! Söt som tusan, den lilla godingen! 🙂

När det är dags för middagsservering fixa först till kokt potatis till er alla. Såsen gör vi enligt följande;

Rör ihop senap, vinäger, socker, salt och mald vitpeppar. Droppa sedan ner oljan lite i taget under kraftigt vispande till såsen blir slät och fin. Finhacka dillen och rör ned den tillsammans med crème fraiche. Låt såsen dra i kylen innan servering. Såsen behöver egentligen ingen crème fraiche, men jag gillar verkligen den fina balansen som blir. Ni gör så klart som ni vill, det är bara att hoppa över den delen om så önskas.

Ta ut laxen ur påsarna och dra/skär bort skinnet med en filékniv. Skrapa och torka försiktigt bort gravningen och skär sedan laxen i tunna, tunna skivor eller varför inte i små kuber. Så gillar jag att servera min gravlax.

Glatt julbord vänner och glad tredje advent!

//Frederik

Du kanske också gillar