Inlagd Stekt Strömming
Hej vänner, god måndag! Idag är det den inlagda stekta strömmingens dag här på bloggen och givetvis gör ni stekt strömming så det räcker till en god middag först och främst. Servera stekt strömming med potatismos och knäckebröd med ost. Kanske också en liten nubbe? Löjligt gott, billigt och enkelt dessutom.
Den strömmingen som blir kvar lägger ni in och så har ni något av det godaste som finns till julbordet. Tadaa!! 🙂
Hoppas ni haft en finfin helg, för egen del har det varit otroligt späckat med galapremiär i lördags morse. Jag tog med min lilla 3-åriga Julie på premiären för Tingeling & Legenden om Önskedjuret vilket så klart var en given succé. Bara det faktum att hon fick åka tunnelbana med prinsessklänning och vingar utanpå vinterjackan var en hit! Hahah! 🙂
Därefter var det en mycket trevlig tapasmiddag på stan med lite polare som avrundades på Monks där jag fick avnjuta några nyheter för egen del, alltid kul för en ölnörd som jag. Den som fastnade mest i minnet (eller som kanske snarare suddade ut lite av det:-) ) var Mission Shipwrecked Double IPA som kan läsa mer om här. Jisses säger jag bara… Puhh… Ojojoj… Den satt… Typ så kan jag beskriva det ölet! Haha!
Tredje advent blev en mycket sansad historia där vi inte avverkade många meter direkt. Nu är det dock dags att sätta fart igen. Sista veckan innan jul och et är massor att göra. Den inlagda stekta strömmingen bör ligga i sin lag i minst två dygn så detta kan ju vara ett bra recept att vända ihop under fjärde advent eller så. Stor njutning utlovas!
I kockens glas: Tommy Körberg – O Helga Natt
I kockens öra: Nils Oscar – Winter Edition (11883)
INLAGD STEKT STRÖMMING
500 g strömmingsfiléer
2 dl grädde
1 dl god julsenap
Salt & svartpeppar
Smör & rapsolja till stekning
1 dl ättika 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 rödlök
15 hela vitpepparkorn
5 hela kryddpepparkorn
2 lagerblad
Koka upp ättika, socker, vatten. vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad och låt svalna när sockret väl smält. Skala och skiva rödlöken och lägg den i den svalnande lagen.
Klipp bort fenorna från filéerna och lägg dem dubbla, med köttsidan mot varandra.
Vänd ihop grädde och senap, krydda upp rejält med salt & svartpeppar. Lägg strö bröd på ett fat.
Doppa de dubbla strömmingsfiléerna i senapsgrädden och vänd dem sedan i ströbrödet. Skaka av och stek dem i smör & rapsolja till finfin färg på båda sidorna.
Lägg de stekta strömmingarna på ett fat och låt svalna.
När både strömmingar och ättikslagen är rumstempererade lägger ni några filéer i en glasburk, lägg på lite av rödlök och pepparkorn från lagen och så varvar ni så tills bara lagen kvarstår. Häll den då försiktigt i burken så att alla de övriga ingredienserna täcks. Sätt på ett tätslutande lock och ställ i kylskåpet i minst två dygn.
Välsmakande jul utlovas!