Vinnaren på temat kräftor
Hej vänner,
Ny tävling berättade jag ju om igår, nu är det alltså temat Rödbetor som gäller. Förra månaden var det Kräftor som skulle användas i skapelsen och vinnaren postade bilden ni finner nedan. Kräftor, hälleflundra, kantareller & squashblommor är de taggar hon hade med och det ser riktigt tjusigt ut tycker vi!
Stort grattis till signaturen Lovevanillas aka Malin Junghard!!
Minns ni inte mitt bidrag så kommer det här igen. Löjligt gott kan jag meddela! 🙂
GRILLADE HAVSKRÄFTOR MED FORELLROMSÅS
4 portioner
8 havskräftor, nykokta
5 msk osaltat smör
2 finhackade schalottenlökar
2 dl Robertson Chardonnay
1,5 dl grädde
2 msk cognac
2 msk forellrom
1 nypa cayennepeppar
2 kvistar bladpersilja
1 citron
Blandad sallad
1 fänkålshuvud
körsbärstomater
Olivolja
Ljust lantbröd
Havssalt & nymald svartpeppar
Tänd era briketter och låt dem brinna sig glödande grå.
Gör under tiden såsen. Finhacka schalottenlökarna och fräs dem mjuka tillsammans med 3 msk av det osaltade smöret. Använd en liten såskastrull. När löken mjuknat och blivit genomskinlig, höj värmen och slå på vinet. Låt koka i fem minuter. Tillsätt cognac och grädde och koka vidare i ytterligare cirka 15 minuter. Såsen ska reducera och tjockna något. Vänd till sist ned forellrommen och finfint hackade persiljeblad. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och citron. Håll varm, rör då och då.
Skiva fänkålshuvudet, spara lite av dillen till garnityr. Blanda med lite olivolja, salt & svartpeppar. Pensla havskräftorna med det sparade smöret och grilla dem sedan på direkt värme över briketterna i cirka 2 minuter per sida, med skalen på. Grilla samtidigt fänkålen på ett grillnät.
Lägg upp kräftorna på ett fat, dela dem på längden i två halvor, pressa över rikligt med citron och strö över en liten nypa havssalt och svartpeppar.
Servera havskräftorna med romsåsen, grillad fänkål, tomater, sallad och ett gott ljust lantbröd.
Vill ni vara med och tävla i denna månads tävling så är det bara att klicka på bannern nedan för all information. Lycka till! 🙂