Helstekt kyckling med rödbetor

God torsdag vänner,

Idag är det lansering av en ny Häagen-Dazs för min del och det har varit ett hårt slit i kök och bageri för att få ihop finfina bakverk och godsaker på temat ”fika”. Riktigt bra tycker jag själv att det blivit så nu är det bara att packa ner allt och hoppas att inget rasar på resan in till stan. 🙂

Givetvis återkommer jag med en rapport om hur det gick och vilka godsaker jag bjöd på. Idag är det dock en riktigt välsmakande kyckling på menyn!

ugnsstekt kyckling, helstekt kyckling, lyxlagat, frederik zäll, robertson, robertson winery, robertsonloves

UGNSSTEKT BJÄREKYCKLING MED RÖDBETOR & FETACRÈME

4 portioner

1 Bjärekyckling ca 1,4 kg
500 g färska rödbetor
500 g potatis
6 klyftor vitlök
2 citroner
1 msk vardera av finhackad oregano, persilja och timjan
75 g smör
Flytande honung
Olivolja
Havssalt & svartpeppar
Fetacrème:
150 g äkta fetaost
1,5 dl crème fraiche
Svartpeppar
Lite gröna örter
Olivolja
Flytande honung

Sätt ugnen på 175°C varmluft.

Dela potatisarna och lägg i en stor, smord ugnsform. Skala rödbetorna under rinnande kallt vatten och skär dem i lika stora bitar som potatisarna. Sprid ut dem i samma form, men blanda inte runt för mycket, då blir potatisarna rosa. Skala och krossa lätt fyra vitlöksklyftor och sprid ut dem i formen. Salta, peppra och ringla över någon matsked olivolja och rikligt med honung..

Lägg kycklingen på rygg och lossa försiktigt skinnet genom att mycket varsamt sticka in fingrarna så att en ficka skapas mellan skinn och bröstfiléerna. Gaffla ihop två pressade vitlökar med smöret och örterna. Fördela 2/3 av blandningen under skinnet och gnid in utsidan av kycklingen med resterande blandning. Salta och peppra utsidan väl runt om. Skölj och dela en av citronerna och pressa den i och över kycklingen. Lägg den sedan inuti kycklingen.

Ställ ugnsformen med rotfrukterna på nedre gallret och lägg kycklingen på ett galler rakt ovanför så att köttsafter och smält smör droppar rakt ned på rotsakerna. Ljuvligt! Låt stå orörd i ugnen i 60 minuter. Mät innertemperaturen på kycklingen vid lårbenets fäste, temperaturen skall vara 82°C. Låt den ligga ytterligare om så behövs.

Rör under tiden ihop lätt mosad fetaost med crème fraiche och smaka av med peppar och lite hackade örter. Blanda runt och ringla sedan på lite olivolja och honung. Vänd runt en gång så att crèmen blir lätt marmorerad och fin.

Pressa ytterligare en citron över kyckling och rotsaker, toppa med ytterligare lite fina örter och servera sedan med en krispig grönsallad.

Detta är mitt recept för månadens tävling med Robertson Winery där jag och tre andra bloggare är med och arrangerar det hela. Vill ni vara med och tävla om en Kitchen Aid så klicka på bannern nedan för all information om hur tävlingen går till. Glädje!

//Frederik

robertson winery, robertsonlovessweden, robertsonloves, lyxlagat, frederik zäll

Du kanske också gillar

  1. Petra

    Spännandespännande – tusan också att man inte bor närmare stockholm så det inte hade kostat så mkt att resa dit till eventet – OM man nu hade haft turen att bli en av Häagen-Dazs utvalda på Facebook 🙂

    och att dessutom få prova dina kreationer . . . 🙂