Kräftor i ny lag

Hej vänner,

Kräftskivan springer mot oss i rask takt och i morgon åker familjen ut i skärgården för att börja förbereda inför lördagens partaj. Helt overkligt kul! Tänkte att jag skulle bjucka på ett tips…

Man kan inte koka om frysta kräftor!! Däremot kan man koka en ny lag till kräftorna och flytta över dem för att ni ska få sätta er egen prägel och smak. Jag har gjort en variant där man får ett något sötare resultat då jag använder mig av porter eller ibland stout i lagen och den brödiga sötman gör skillnad.

kräftor, kräftkok, kräftor i ny lag, ny lag till kräftor, lyxlagat, frederik zäll, gammel dansk

KRÄFTOR I PORTER

1 kg frysta kräftor
2 liter vatten
¼ dl havssalt
2 msk råsocker
33 cl Carnegie Porter (eller en stout)
1 msk dillfrön
1 msk fänkålsfrön
1 knippe dillkronor

Hetta upp en torr stekpanna och rosta dillfrän och fänkålsfrön till fin färg. Låt svalna på lite papper.

Koka upp vatten, porter, salt & socker. Vid uppkok, tillsätt dillkronor, rostade dillfrön & fänkålsfrön.

Koka i 10 minuter och lyft sedan ur dillkronorna. Annars kommer en obehaglig beska på besök. Låt lagen svalna helt.

”Halvtina” kräftorna. Häll bort den befintliga lagen och skölj kräftorna hastigt.

Lägg kräftorna i den nya, svala lagen och låt ligga i kylskåp över natten.

//Frederik

 

Du kanske också gillar