Mitt i … grytan …

Tja,

Idag är det reportage för tidningen ”Mitt i” som står på schemat. Temat är långsamma grytor och det kan ju jag efter tre skrivna böcker i ämnet, haha!

Tänkte inte avslöja vad vi ska fixa med idag, men jag tänkte så klart ändå bjussa er på en finfin gryta till att pyssla med där hemma. Detta recept är taget från min bok Lergrytor och Långkok.

I kockens glas: Erdinger Weissbier Dunkel (1542)
I kockens öra: Peps Persson – Alldeles Lagom

kalops, skånsk kalops, lyxlagat, lergryta, långkok, frederik zäll, lyxlagat

ZÄLLS KALOPS I LERGRYTA

4 portioner

800 g grytbitar av nöt (framdelskött)
10 st gula steklökar
2 st röda lökar
2 st morötter
5 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
10 kvistar timjan
10 kvistar bladpersilja
1 tärning oxbuljong utrörd i 3 dl hett vatten
2 dl god öl
1 msk soja
1 msk maizena utrört i ½ dl cognac
Finhackad bladpersilja
Salt & nymald vitpeppar
Smör till stekning
Serveras med mjölig kokt potatis och inlagda rödbetor

Lägg er lergryta i vattenbad i 30 minuter.

Skala och skiva rödlök och morot. Skala även steklökarna och behåll dem hela. Blanda all lök med morötter och kött och salta och peppra lätt. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn det hela i omgångar.

Lägg över godsakerna i lergrytan och häll på buljong, öl och soja. Bind ihop en bouqet garní av lagerblad, persilja och timjan med ett steksnöre. Tryck ner buketten mitt i grytan. Lägg även i pepparkornen.

Lägg på locket och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i cirka 80 minuter.

Koka under tiden potatis och ta fram hela inlagda rödbetor.

Rör ut maizena i cognac och häll över grytan när den är klar. Vänd varsamt runt i grytan ställ sedan tillbaka grytan i ugnen i ytterligare ca 10 minuter.

Ställ fram grytan på bordet tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor. Strö över finhackad persilja och njut!

Du kanske också gillar