Fantastisk äggsallad med varmrökt lax
Kolla!! Sjukt snyggt! 🙂
En underbart frisk och fin äggsallad signerad Mr. Oliver som passar perfekt nu när man vill äta gott, men gärna kanske lite extra grönt. Till det valde jag att servera en varmrökt lax, så det var bara till att montera ihop min ABU-rök och sätta igång.
VARMRÖKT LAX
400 g benfri laxsida med skinn
Salt & svartpeppar
ABU-rök och önskat spån. Jag använde ekspån från gamla Jack Daniel’s-fat.
Tänd på t-röd i den lilla tillhörande koppen (fylld till bredden) och ställ den under röken med spån. Lägg fisken med skinnet nedåt på gallret med droppplåten och stäng locket. Rök i cirka 15 minuter och låt sedan laxen svalna.
ÄGGSALLAD
1 gemsallad
100 blandad sallad
4 ägg
4 tomater
gräslök
bladpersilja
smörgåskrasse
Marinerade sardeller:
5 sardellfiléer
1 msk olivolja
1 citron, saft & zest
Dressing:
1/2 msk dijon
2 msk äppelcidervinäger
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk crème fraice
5 msk kallpressad rapsolja
Salt & svartpeppar
Chilisalt:
3 msk flingsalt
1 torkad chili
Marinera sardellerna i olivolja, citronsaft och zest från en citron. Strö över lite finhackad gräslök och persilja. Vänd runt och låt stå i rumstemperatur tills servering.
Koka äggen enligt följande: Koka upp vatten i en kastrull, lagom för att precis täcka äggen. När det kokar, lägg varsamt i äggen med hjälp av en sked och låt dem sedan sjuda i 6 – 7 minuter för mjukkokta. Ta upp dem, skölj dem i kallt vatten och skala när de svalnat något.
Gör dressingen genom att helt enkelt vispa ihop alla ingredienser.Smaka av med salt och peppar.
Mortla den röda chilipepparn till pulver. Tillsätt lite flingsalt i taget och krossa lätt i morteln tills allt är väl blandat.
Ta fram ett stort fat och montera sköljda grönsaker. Mixad sallad, hela gemsalladsblad, tomatklyftor, ägghalvor, finhackad gräslök, persilja, krasse, marinerade sardeller, lite av sardellernas marinad, lite salladsdressing och strö över lite chilisalt. Ahh yeah! 🙂
Ställ fram dressing och chilisalt på bordet för den som vill ha mer. Ett gott bröd till och middagen är magisk!
//Frederik
ÄGGSALLAD MED VARMRÖKT LAX | Gastro Academy i Täby
[…] Klicka här för att läsa hela receptet. Glöm inte att boka in er på mitt event ”Den Ljuva Husmanskosten” den 23/1. Väl mött! […]