Nautica tuffar på

photo2

Igår var det dags för vår kära granne Nautica att testköras efter motorrenovering. Jag åkte i en följebåt om något skulle hända, men resan gick som en dröm. Det är en underbart händelserik miljö vi lever i här på varvet. Efter färden skålades det traditionsenligt i champagne.

Som vanligt så har jag skrivit på kokböckerna så gårdagens middag tänker jag ännu inte skriva ner receptet på, men testa gärna nedanstående recept som är en gammal favorit.

stekt-abbore

Stekt Abborre med potatis, timjansrödbetor och brynt smör

2 portioner

400 g abborrefilé
200 g potatis
200 g rödbetor
3 salladslökar
1/2 dl riven västerbotten
2 msk citronsaft
1 knippe timjan
50 g smör
2 msk balsamvinäger
Olivolja
1 msk honung
Flingsalt & peppar
I kockens glas: Tcherga Misket & Sauvignon Blanc (nr 2268)
I kockens öra: Carla Bruni – Salut Marin

Ja, den magiska Carla Bruni sjunger fantastiskt vackra visor och har gjort så på många album. Köp och njut!

Koka upp lättsaltat vatten i två kastruller. Koka de oskalade rödbetorna i den en, skala och koka potatisarna i den andra.

Hetta upp en liten klick smör i en stekpanna och salta, peppara och stek abborren gyllene vacker på båda sidor. Lyft ur fisken och vira in i lite folie och håll varm.

Smält allt smör i pannan. Låt gå tills smöret slutat fräsa och börjar bli nötbrunt. Tillsätt vinäger och honung.

När rödbetorna är klara (testa med en provsticka) så skala dem med plasthandskar under rinnande vatten. Lägg tillbaka i kastrullen och håll varma under lock.

Häll av vattnet från potatisarna och låt ånga av under lock.

Skär salladslöken i tunna skivor och lägg ner i kastrullen tillsammans med potatisen. Pressa över 2 msk citron. Tillsätt en nypa flingsalt och vänd runt.

Finhacka 1/2 knippe timjan och  strö över rödbetorna tillsammans med lite olivolja och flingsalt.

Servera den stekta abborren med potatis, timjansrödbetor och det brynta smöret. Riv västerbotten över potatisarna vid bordet och garnera med timjanskvistar eller gräslöksstrån.

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Men åhhh så gott det verkar när jag läser:) Fisk igen, jag o min familj blir iaf jätteGLADA, ännu ett recept och abborrfilè har vi i frysen efter förra fisketuren. Ska bli så gott att göra detta. Ska fixa redan ikväll:) Återigen tusentack för din blogg med alla goda recept:)

  2. Linda

    vilken sommarmat. hade man ju inte tackat nej till och med en fruktig savignon blanc smakar det säkert ännu bättre.

    gald påsk/ Linda

  3. Anna

    en fråga bara; jag brukar inte köpa aborre men har för mig sen barnsben att det är väldigt mycket ben i just denna fisk? och små ben som också var lite pilliga att få bort? jag kanske minns fel men jag har två småttingar som inte blir så glada om det är ben i fisken 🙂 annars verkar det vara ett väldigt gott recept, som vanligt.

  4. frederik

    Hej Anna,
    Visst är det en hel del ben i abborren, men gör så här;
    Gå till fiskhandlaren och be om byxade filéer. Då får du med ganska stor säkerhet benfria bitar och glada barn… 🙂
    //Frederik