Fisk i folie
Ett ganska oinspirerande och anonymt namn på denna fredags lyxfirre, men tro mig det finns både smak, tyngd och ljuvliga minnen här. De få gånger som pappa lagade mat när vi varje sommar spenderade många, många veckor ute i skärgården så var det just fisk i folie som var hans paradrätt. Dill, smör, kokt färskpotatis, rödspätta, tomat och citron var det då. Man lade hela fadderullan på varandra i ett foliepaket och så la man alla fiskpaketen direkt på glöden. Några minuter senare låg man på klippan med varsitt foliepaket och en gaffel och förtärde skärgårdens godaste middag innan det var dags för kvällsdoppet. Livskvalitet vänner!
FISK I FOLIE – VINTERVERSIONEN
4 portioner
600 g Norska rödspättafiléer
4 salladslökar
3 klyftor vitlök
1 rejäl näve fina körsbärstomater
1 kruka oregano
Citron
Havssalt & svartpeppar
Olivolja
Skivad kall kokt potatis till er alla
8 ark ugnsfolie
Sätt ugnen på 180°C.
Putsa filéerna fria från den vita hinnan om det finns en sådan.
Lägg ut fyra dubbla folieark på er arbetsbänk. Pensla arken med lite olivolja.
Lägg varsin portion av kalla kokta potatisskivor i mitten på varje ark. Lägg på fisken. Pressa över riktigt rikligt med både citron, salt och peppar.
Finhacka vitlöksklyftorna, skiva fint salladslökarna och dela tomaterna. Strö ut glädjen ovanpå fiskarna. Fördela även rivna oreganoblad ovanpå och avsluta med att ringla över god olivolja
Vik ihop arken med skarvarna uppåt så att inget kan rinna ut.
Låt gå i ugnen i cirka 20 minuter.
Magiskt fin utflyktsmiddag till helgen, men precis lika lyxigt och spännande att servera hemma på finbordet.
Se nu till att kika in på Norsk Fisk Facebook. Där finns all info om goda fiskar som är bra för kropp, själ och miljö. Många av nina fiskrecept finns där om ni säker lite inspiration och matglädje. Glatt äro livet vänner! 🙂
Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Fisk i folie
[…] Lyxlagat […]
Paulette
I sommar hade vi denna underbara rätt. Vi använde havskattfilé o adderade tunna morotsstavar till grönsakerna ovan o grillade det på grillen. Tog lite längre tid pga filéns tjocklek.
Men O Boy! Vi va uppe I det blå. Tom 12 åringen älskade det.
Tackar
lyxlagat
Vicken glädje! Lev väl! 🙂
//F