Skreipremiär

Skrei Norsk Fisk Lyxlagat

Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer delikat kött. När torsken är framme, kallas den för skrei. Då är torsken som allra bäst.

Skrei finns endast från januari till april.

Skrei, betyder skrida, vandra. Skreien leker under januari till och med april. Det är bara under den här tiden som skrei finns och det är en gammal väl etablerad tradition att då fiska och äta skrei i Norge.

Jojo… Igår var det Skreipremiär för många glada journalister, matbloggare, vänner, kollegor och matälskare. Jag var bjuden till Fredrik Erikssons Långbro Värdshus för att smaka av hans fyra nya recept på denna magiskt fina fisk. Med mig hade jag min käre mor som så gärna njuter av god mat och vi hade riktigt trevligt. Line från Norska Sjömatrådet berättade en hel del om just Skrei som alltså är en norsk torsk när den är som allra bäst. Fredrik Eriksson berättade lite om de recept han skapat och därefter var det bara att luta sig tillbaka och njuta.

Frederik Eriksson Line Kjelstrup Norsk Fisk

Fördrinken var en mycket god bubblande 2011 Balbinot Cuvée Prima Stella från Italien. Därefter serverades vi Inkokt Skreirygg  med spetskålsallad & forellrom. I glaset hade vi 2010 Chablis Domaine de la Boissonneuse, Jean-Marc Brocard.

inkokt skrei lyxlagat norsk fisk

Den inkokta laxen är ju ofta förekommande i våra kök, men att göra liknande anrättning på torsk är inte så vanligt. Här bjöds vi fisk när den är som allra bäst. Magiskt fin konsistens och Fredrik Erikssons raka och tydliga matlagning kommer verkligen fram på bästa möjliga vis. Toppbetyg direkt!

Rätt nummer två var Sotad Skrei med ägg, räkor & pepparrot. Till denna anrättning drack vi 2010 Monte Ceriani Soave, Tenuta Sant’Antonio.

Skrei med räkor lyxlagat norsk fisk

Vinet som är något smörigt och ”brett” i munnen passade perfekt till den sotade biten Skrei som låg på tallriken. Återigen visar sig fisken vara en helt magnifik råvara. Inte för att det chockade mig, men det är en otrolig glädje att få äta så gott. Hade gärna sett en mycket större dos pepparrot på min tallrik dock… 🙂

Rätt nummer tre var tillsammans med rätt nummer ett, kvällens absoluta vinnare. Skreischnitzel med mandelpotatis, salladslök & kalixlöjrom. I glaset fann vi en 2010 Grüner Veltliner Vinum Optimum, Weingut Rabl.

Skrei med Kalixlöjrom lyxlagat norsk fisk

Mor kopplade smaksättningen till lutfisk tack vare senapssåsen. Själv tänkte jag inte mycket alls. Jag bara njöt i himmelriket. När Skreien var i schnitzel istället för bit så fick man så klart ut en helt annan konsistens och smak och även här är Skreien löjligt bra. Smörigt, med senap, mandelpotatis och kalixrom. Vad mer behöver jag säga? Fantastiskt!

Sista rätten var den egentliga ”varmrätten”. De tidigare hade varit kalla eller ljumna. Som rätt fyra serverades en Smörstekt Skrei med pumpapuré smaksatt med ingefära samt chilivinigrette. Till det serverades både rött och vitt vin så att vi själva kunde testa och välja vilket vi uppskattade mest. Det röda vinet – 2011 Pinot Noir Vinum Optimum, Weingut Rabl och det vita vinet – 2011 Magic Mountain Riesling Trocken, Weingut Leitz. 

Skrei med pumpapure lyxlagat norsk fisk

Det röda vinet var absolut gott och passade mycket, mycket bra till själva fisken, men jag tyckte att det vita vinet passade ytterligare bättre till hela rätten, det vill säga att det kunde möta upp styrkan och sötman i pumpapurén med ingefära. Otroligt gott.

Ett enormt stort tack till Line, Norsk Fisk, Norska Sjömatrådet och Fredrik Eriksson. En grymt välsmakande kväll!

Kom nu ihåg att köpa  och tillaga Skrei under de kommande månaderna. Cirka en halv MILJARD fiskar simmar längs med norska kusten fram till och med april och endast cirka 10% fiskas, så det finns ett fantastiskt välmående torskbestånd där. Det är alltså fritt fram att bara njuta, njuta och njuta!!!

Läs mer om Skrei här, eller kika på Norsk Fisk på Facebook.

//Frederik

Du kanske också gillar