Skånsk kalops med Peps Persson

1

Husmanskost när den är som bäst. Jag brukar ofta laga husmanskost hemma och även använda mig av gamla traditionella recept när jag komponerar en kokbok. Det jag gillar är utmaningen att spetsa till dessa underbara recept med det lilla extra som höjer den kulinariska upplevelsen till topp. I höstens kommande bok finns ett riktigt vasst recept på skånsk kalopps. Receptet nedan är baserat på ett recept som finns i  Jens Linders finfina bok Långkok & det går inte heller av för hackor… 🙂

Skånsk kalops med Peps Persson

4 portioner

800g högrev utan ben
2 st gula lökar
2 msk smör
2
st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
3 st morötter
3 msk vetemjöl
ca 6 – 7 dl vatten
Salt & nymald vitpeppar
I kockens glas: Erdinger Weissbier Dunkel (nr 1542)
I kockens öra:2 Peps Persson – Vildjurets Tecken

Skånsk kalops med Peps i högtalarna kommer att bli lyckat! Helst vill jag höra Alldeles Lagom med Peps, men fann den inte på You Tube… En mörk weissbier passar både kocken och gästen idag. Stänk i en skvätt i grytan om du känner dig slösaktig… 😉

Skär köttet i 3 x 3 cm bitar. Skala och skär lökarna i båtar.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Salta och peppra köttet och bryn det tillsammans med löken i omgångar. Lägg över det i en gryta. Vispa ur stekpannan med 2 msk vatten och häll ner skyn i grytan. Lägg i lagerblad och kryddpeppar. Häll i ca 5 dl vatten.

Låt grytan sjuda i 30 minuter.

Skala under tiden morötterna och skär dem i tunna skivor. Lägg ner dem i grytan efter de första 30 minuterna. Låt sjuda i ytterligare i ca 1 timme, tills köttet är riktigt mört.

Koka under tiden skalad potatis i välsaltat vatten.

Rör ihop mjöl med 1,5 dl vatten till en slät redning. Vispa ner den i grytan.

Låt grytan koka i några minuter och smaka sedan av.

Servera hela härligheten med inlagda rödbetor och en isad weissbier. Glääädje! 😀

//Frederik

Du kanske också gillar