Risotto med pancetta och gröna ärtor

God fredag gott folk! Idag är det premiär för mitt tv-program Överraskningen på SVT-Barnkanalen. Äntligen säger jag… Som jag väntat! Hahah!

Till kvällen tänkte jag ställa till med en rejäl BBQ-fest för våra kära grannar och kidsens alla poolare. En värdig premiärfest alltså! 🙂 Vad jag ska laga tänkte jag inte skvallra allt för mycket om eftersom det faktiskt är det sista receptet till min kommande BBQ-bok som släpps i april nästa år. Istället tänkte jag att jag skulle tipsa er om en utsökt risotto om ni vill köra lite Italienskt på fredagen, så som vi nästan alltid gör i Zäll’s hus…

Citron och persilja

I går var jag i direktsänd Bolibompa. Just nu kan man se klipp från mitt deltagande om man vill. (Jag vet dock inte hur länge klippet finns tillgängligt…)

 

frederik zäll, överraskningen, bolibompa

Och nu till middagstipset!

Risotto med ärtor & pancetta

4 portioner

Arborioris till er alla fyra
100 g pancetta el fint bacon
200 g frysa gröna ärtor
5 – 6 dl oxbuljong
4 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
3 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1 liten bunt färsk persilja
Salt och peppar
Citron
Olivolja
Har ni lite trattisar i frysen så fräs dem och bjud in dem på kalaset också! 🙂

Risotto pancetta gröna ärtor

 

Börja med att koka upp er buljong med ärtorna i. Skär pancettan i små, små bitar.

Hacka schalottenlöken & vitlöken fint. Hetta upp lite olja i en traktörpanna eller dylikt och fräs löken utan att den tar färg. Låt även pancettabitarna njuta lökens sällskap i pannan. Tillsätt sedan vinet och riset och låt stekas torrt. Ca 3 minuter.

Späd sedan med buljong(och ärtor), ca 1 dl i taget. Låt fräsa bort, ytterligare en dl osv…

Hacka persiljan fint, strö den över risotton och vänd runt.

Riset skall vid servering vara mycket krämigt, men ha kvar ett tydlig tuggmotsånd. När riset börjar bli klart (17-19 minuter totalt) så är det dags att riva ner parmesanosten.

Pressa över en halv citron, smaka av med salt & peppar.

Buon Appetito!

/Frederik

Du kanske också gillar