Mors Smörgåstårta

Mors Smörgåstårta

Igår var familjen samlad hos min Mor som har fyllt år.Vi tog med oss en flaska Amarone och den smarta, nya måttskopan >Dalla Piazza Nuscup< som presenter.
Till min stora lycka fick även jag presenter. Mor kom just hem från Paris där hon köpt med sig en 99% choklad och en Dijon smaksatt med svartvinbär. Hur spännande kan det bli!?

Det bjöds på smörgåstårta som jag bara måste skriva om här. Visst, det är inte jag som lyxlagat den här gången, men ibland är det ganska lyxigt att bli bjuden också. 🙂

Mors Smörgåstårta

ca 10 portioner

1 grov långfranska
250 g Kesella
2 dl lätt crème fraiche
140 g gorgonzola
12 soltorkade tomater i olja
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad ruccola
1 dl hackad basilika

Garnityr
1/2 gurka
körsbärstomater
ruccola
salami
parmaskinka

Hacka tomaterna och finhacka löken. Blanda mosad gorgonzola, créme fraiche, kesella, tomater, pressad vitlök, rödlök, basilika och ruccola.

Skär av kanterna på brödskivorna. Använd en springform. Täck botten med brödskivor och lägg på 1/4 av fyllningen. Upprepa det hela två gånger till. Spara ca 1 dl fyllning till garnering!

Täck över och låt stå i kylen i cirka ett dygn. Ta bort sargen på springformen och bred ut den sparade fyllningen runt om hela tårtan. Garnera med skivad gurka, halverade körsbärstomater, rullar av parmaskinka, tunna skivor av vitlökssalami, basilikakvistar och ruccola.

Serverades med stor framgång igår med ett glas rött eller vackert brusande vatten.

//FZ

Du kanske också gillar