Mandelpanerad torsk med gräslöksmajonnäs

Här kommer middag nummer ett av sju i tävlingen Save Food;

Mandelpanerad torsk
potatis- & palsternacksstomp, gräslöksmajonnäs & smörslungade morötter

Torsken:
800 g torskfilé
3 ägg
2 dl ströbröd
1 dl mandel, skalet får gärna vara kvar
1/2 kruka bladpersilja
50 g smör

Gräslöksmajonnäs:
4 äggulor, rumstempererade
4,5 dl matolja
1 kruka gräslök
½ citron

Stompet:
500 g mjölig potatis
3 st palsternackor
1 dl vispgrädde
50 g smör

Smörslungade godsaker:
250 g morötter
1/2 påse schalottenlök
Färsk spenat
100 g smör

Salt & vitpeppar
Serveras med en halv klyftad citron

I kockens glas: Brooklyn Lager (nr 1548)
I kockens öra: Cornelis Vreeswijk – Teddybjörnen

Gott, gott med en Brooklyn. Kocken har all anledningen att njuta, maten kommer att bli grymt bra. Ackompanjerad av konung Cornelis inser man att  livet är inget annat än en fest!

Skala och koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten. Skala och dela morötterna i stavar. Låt de koka med ett tag tills de känns precis klara i underkant. Fortsätt nu med majonnäsen.

Idag använder vi bara äggulorna så vitorna hamnar i frysen tillsammans med ett gäng andra vitor som inom en snar framtid blir en äggvitekaka med krossad choklad. Herrejisses! Haha…

Vispa ihop äggulorna med saft från en halv citron. Droppa i oljan under konstant vispande och smaka till sist av med salt och vitpeppar. Det går utmärkt att använda en elvisp till detta. (Hälften av majonnäsen sparar jag tills i morgon) Skär gräslöken i tunna, tunna skivor och vänd ner. Låt stå svalt tills servering.

Kolla av morötterna så att de inte kokas helt mjuka. Lite spänst vill vi ha kvar vänner! Är de nästan klara så lyft ur dem och låt dem rinna av på hushållspapper.

Mixa mandeln till ett fint pulver. Mixa ner 2 dl ströbröd och hela knippet bladpersilja. Häll blandningen på en tallrik. Vispa upp 3 ägg i ett separat djupt fat.

Nu kanske potatisen och palsternackan börjar kännas mjuka..? Häll av vattnet och låt godsakerna ånga av. Mosa potatis och palsternacka med en potatisstomp till ett grovt mos. Vänd ner grädde och smör och smaka av med salt och vitpeppar. Håll varmt under lock.

Skala och finhacka schalottenlökarna. Hetta upp 100 g smör i en sautépanna och blondera löken. Vänd ner sköljd spenat och de kokta morötterna och kasta runt så att allt värms och blandas väl. Salta och peppra lätt och låt gå i pannan i två-tre minuter. Ställ moset & morotsglädjen i ugnen och sätt termostatet på 75 grader så hålls maten varm i väntan på fisken.

Skölj fisken, torka av med hushållspapper, salta och peppra på båda sidor. Vänd fisken i vispat ägg och skaka av, vänd därefter i mandel- och ströbrödsblandningen. Hetta upp 50 g smör i en stekpanna och stek fisken färdig och gyllene vacker på båda sidor.

Servera den krispiga fisken med potatis- och palsternacksstomp, de smörslungade godsakerna, gräslöksmajonnäsen och en vackert gul citronklyfta.

Overklig matglädje vänner!  🙂

Detta räckte till varsin rejäl portion hemma i stugan för mig, Marie och lille Elvis. Dessutom fick vi varsin glädjande matlåda till lunch som ni ser… Ska väl också påpeka att  jag inte behövt lägga till en enda egen ingrediens. (Förutom salt & peppar 🙂 )

//Frederik

Klicka på bilden ovan för att nå Save Food på Facebook.

Du kanske också gillar

  1. Wokad krabba och risnudlar | Lyxlagat

    […] Mandelpanerad torsk med gräslöksmajonnäs […]