Grönkålssoppa med ägg & varmrökt lax

Då så vänner, dags för grönkålssoppan att skina! Så löjligt gott och magiskt nyttigt dessutom, grönkål alltså. Funkar kanonbra att ha i power smoothies. Brukar själv göra en med färsk ingefära, grönkål, morot, äpple & hallon. Ruskigt gott, till och med barnen går igång på den. Har givetvis berättat att man blir stark som hulken om man dricker den, men en lite vit lögn skadar väl aldrig..? Haha!

Hoppas ni alla får en riktigt fin helg och fjärde advent. Vi ska äta julbord på Vaxholms Hotel i morgon och därefter fira den klassiska ”lilla julafton” hemma hos min far. Advent firar vi här hemma med vänner och bekanta, det blir söndagsstek med brunsås och gelé. En riktig klassiker alltså! 🙂 Nu till dagens recept:

I kockens glas: Pistonhead Christmas Carol (11397)
I kockens öra: Dolly Parton – I’ll Be Home For Christmas

grönkålssoppa, kallrökt lax, julmat, julsoppa, soppa till jul, mat till jul, julbord, grön soppa, vegetarisk soppa, frederik zäll, lyxlagat, soppa

GRÖNKÅLSSOPPA MED MJUKKOKTA ÄGG & VARMRÖKT LAX

4 portioner

500 g fryst, hackad grönkål
1/2 fänkålsstånd
1/2 gul lök
1,2 l spad från skinkan (eller köttbuljong)
1/2 msk fänkålsfrön
1/2 msk vetemjöl
1 msk smör
4 ägg
200 g varmrökt lax

Koka upp spad/buljong.

Ansa och tvätta fänkålsståndet. Hacka lök och fänkål grovt och fräs i lite smör i en stor kastrull. Låt gå i ca 2-3 minuter.

Mortla fänkålsfrön och tillsätt. Slå sedan på varm buljong och koka i 20 minuter.

Tillsätt grönkålen och koka i ytterligare 5 minuter.

Mixa soppan slät i en matberedare. Pudra över mjölet och mixa lite till. Passera soppan genom en finmaskig sil och klicka sedan i lite smör. Håll varm.

Mjukkoka äggen och bryt stora (skinnfria) bitar av den varmrökta laxen.

Servera soppan med ägghalvor och lax, gärna med julknäcke och en god skiva julost.

Glatt liv vänner! Trevlig fredag, jag återkommer med ett sista tips inför julen på måndag då sillarna ska göras!

//Frederik

Du kanske också gillar