Coq au vin en kall måndag

God, finfin måndag på er gott folk.

Vintern är inte av den svagare sorten må jag säga. Herrejisses, vi som hade barmark lite här och där och bara satt och väntade på att se den hemska snön försvinna… Inte, inte.. 🙂

Jag och Elvis promenerade till dagis alldeles nyss och det var kallt. Det var riktigt kallt. Minus 20 grader här i vårt lilla samhälle på vischan biter ganska bra, haha… Låt oss värma upp själen med lite Coq au vin. Tuppen byter jag oftast ut mot kyckling. Så är fallet här…

Coq au vin

4 portioner

1 kyckling ca 1-1,5 kg
1 flaska Côte du Rhône
200 g rökt sidfläsk
200 g färska kantareller
10 steklökar
2 morötter
2 msk tomatpuré
10 kvistar färsk timjan
5 kvistar bladpersilja
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
3 solovitlökar
Muscovadosocker
Rödvinsvinäger
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Côtes-du-Rhône (nr 2011)
I kockens öra: Bob Dylan – Country Pie

Inspireras gärna av denna underhållande låt av Dylan. I sällskap av ett av mina favoritviner blir kökstiden helt suverän. Må väl!

Skär fläsket i tärningar och bryn det i en torr stekpanna. Låt dem rinna av och lägg dem sedan åt sidan. Stycka kycklingen stora bitar. Salta, peppra och bryn den i stekfettet. Lägg kycklingen i en stor gjutjärnsgryta. Bind ihop 4 kvistar bladpersilja, lagerblad och timjan till en fin bukett och tryck ner mellan kycklingbitarna.

Hacka vitlökarna grovt och strö över kycklingen. Rör ut tomatpurén i 1 msk rödvinsvinäger och häll i grytan tillsammans med rödvinet. Lägg ner hela vitpepparkorn och lägg på locket. Låt härligheten puttra svagt i ca 40 minuter.

Lyft ur kycklingen och håll den varm. Koka upp såsen. Låt reducera något. Smaka av med vinäger, salt, peppar och en nypa muscovadosocker. Skala och skär under tiden morötterna i tunna stavar. Skala även de små steklökarna. Tvätta och ansa kantarellerna och stek allt tillsammans i en rejäl klick smör. Vänd till sist ner det stekta fläsket och ta stekpannan från värmen.

Lägg tillbaka kycklingen i grytan, strö över svampen, löken, morötterna och stekfläsket. Strö över lite finhackad persilja och servera med en krispig baguette.

Overkligt stor matglädje kära vänner! 🙂 Vi ses nu på bokbloggen.

//Frederik

Du kanske också gillar