Calzone på bakstenen
Kanske är det även Italian Friday hemma hos er i kväll? Vi kör hårt på det hos familjen Zäll och det är alltid min kära fru som står för matlagandet på just fredagar. Jag älskar verkligen pizza om den är hemmagjord och av lyxig sort, dvs inte en quattio stagioni eller så utan en pizza bakad med kärlek och omsorg och toppad med det godaste av delikatesser.
Vi har testat oss igenom en hel del olika, mycket goda (hemmagjorda) pizzor under några månader nu och inte förrän bara en vecka sedan så slog det oss att man måste ju testa att göra en variant av Calzone, dvs den inbakade versionen av pizza.
Calzone på bakstenen
4 pizzor
Degen:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7- 9 dl vetemjöl special
Fyllningen:
God & smakrik tomatsås
1 näve fint delad Tallegio per pizza
10 skivor kokt skinka
Svartpeppar
Tabasco
Olivolja gran fruttato
Torkad oregano
I kockens glas: Nyheter på bolaget kanske? Kolla här…
I kockens öra: Jovanotti – Barciami Ancora
Börja med att göra degen. Rör ihop kryddorna med jästen, oljan och vattnet i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.
Sätt ugnen på 200°C med bakstenen på plats.
Dela därefter degen i fyra delar och kavla ut pizzorna på välmjölat bord. Kavla dem tunt.
Lägg tomatsåsen i en samlad ”pöl” mitt på pizzan. Strimla skinkan och strö den över tomatsåsen och strö över grovt riven eller fint skuren taleggio. Peppra lätt och droppa över lite tabasco.
Dra och vik varsamt över degen från den ena sidan till den andra över fyllningen. Banka eller nyp ihop kanterna så att de garanterat sluter tätt.
Baka av pizzan på bakstenen i ugnen i några minuter, tills den fått en fint gyllenbrun färg.
Ta ut pizzan och pensla den med lite olivolja och strö över en nypa torkad oregano.
Martina
Mums! Vi har bestämt oss för att en gång skull inte göra hemlagad pizza på fredag (ikväll) utan det blir lite plockdelikatesser istället 🙂