Flamberad kycklingrisotto
En tisdag med en enkel risotto är ju aldrig fel, men om ni skulle vilja ”spica” upp det hela så kan ju lite eld göra underverk. Att flambera en råvara i lite cognac karamelliserar ytan och ger en ytterst god smak. Testa själva! 🙂
Kycklingrisotto DLX
4 portioner
Arborioris till er alla fyra
2 kycklingbröstfiléer (Skinn- och benfria)
5 – 6 dl hönsbuljong
4 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
3 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
10-15 lättorkade körsbärstomater i olja (finns på burk i välsorterade affärer)
1 litet knippe bladpersilja
Salt och peppar
Citron
Olivolja
Cognac
I kockens glas: Santa Ana Viognier Reserve 2008 (nr 95211)
I kockens öra: Mark Knopfler – Piper To The End
Börja med att koka upp er buljong.
Skär ner kycklingfiléerna i mindre bitar och bryn dem i het olivolja i en stekpanna. När de ser klara ut, stänk över lite cognac och flambera. Akta ögonbryn och spisfläkt. Lägg dem åt sidan.
Hacka schalottenlöken & vitlöken fint. Hetta upp lite olja i en traktörpanna eller dylikt och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt vinet och riset och låt stekas torrt. Ca 3 minuter.
Späd sedan med buljong, ca 1 dl i taget. Låt fräsa bort, ytterligare en dl osv…
Hacka persiljan finfint och vänd ner den i pannan.
Riset skall vid servering vara mycket krämigt, men ha kvar ett tydlig tuggmotsånd. När riset börjar bli klart (17-19 minuter totalt) så är det dags att lägga i de brynta kycklingbitarna och de lättorkade tomaterna. Riv även ner parmesanost och vänd runt.
Pressa över en halv citron, smaka av med salt & peppar.
Buon Appetito! Nu är det dags för bokbloggen!
/Frederik