Strömming, strömming
God fredag kära läsare av livets godaste blogg. Nästa vecka tror vi att hantverkarna kommer instormande här i nya huset för att bland annat sätta in en bärande balk istället för den pelare som just nu står exakt där ugn och spis ska stå i det nya köket. Bänkskivan har kommit och kan även den inom kort installeras och då även diskho osv. Vi kommer alltså att få matlagningsmöjligheter och rinnande vatten. Tjohooo!! Hahah! 🙂
På min andra blogg har vi under hela denna vecka haft koll på lyxiga drycker. Kolla in hela veckans långa lista med inlägg om både öl, barley wine, chablis och bourbon. Njutning!
Har ni tänkt på hur enkelt, billigt och otroligt gott det är att tillreda och äta strömming? Jag hade inte riktigt förstått det, men beslöt att i rollen som kokboksförfattare undersöka saken närmre. Jag tror jag betalade cirka 40kr för 600 g rensad strömming. Det är lyxmat för en billig peng det! Klipp bort ryggfenan, sen är det bara att börja skapa.
Här kommer lite tips;
———
Senapspanerad strömming
Salta filéernas köttsida lätt. Pensla stark & grov svensk senap på filéernas båda sidor. Vänd dem sedan i en blandning av rågmjöl och ströbröd. Stek strömmingarna krispiga i smör och servera med färskpotatis.
———
Grillad strömming
Lägg filéerna i en påse med kallpressad rapsolja, citron och havssalt. Låt marinera i kylen i minst en timme. Grilla dem sedan högt upp på grillen med skinnsidan nedåt tills skinnet börjar svartna och få små bubblor. Servera i pitabröd med kokt, skivad mandelpotatis, hackad rödlök och en klick gräddfil.
———
Gremolatafylld strömmingslåda
Sätt ugnen på 175°C. Gör en gremolata genom att blanda citronzest, finhackad persilja, pressad vitlök och lite citronsaft. Lägg ut alla strömmingsfiléerna med köttsidan uppåt. Salta och peppra lätt. Klicka på gremolata på varje filé och rulla sedan ihop dem. Lägg dem bredvid varandra i en ugnsform och baka av i ugnen i 20 minuter. Mixa under tiden en halv kruka basilika med lite citronsaft och 1 dl rapsolja med en stavmixer. Servera sedan de varma strömmingarna med örtoljan och ugnsbakade potatisklyftor.
Njut för tusan, NJUT!
//Frederik