Snart drar vi till Thailand!

Thailand
Stekt ris med grönsaker, ingefära och räkor – KHAO PAD

4 portioner basmatiris
500 g räkor med skal
2 tsk fisksås
3 cm ingefära
2 morötter
2 msk ostronsås
2 rödlökar
2 ägg
Svartpeppar
I kockens glas: Glenfiddich 18 yo.
I kockens öra: Eskobar – Immortality

Det börjar närma sig slutet på serien med snabblagat här på Lyxlagat. Därefter tänkte jag köra loss på lite mer tidskrävande klassmat igen. Jag har nämligen inte bara jobbat med snabba reportage utan har även varit pappaledig under 4 månader och just denna vecka är det inskolning på förskolan som gäller. Därav det lite pressade tidsschemat och inte fullt så långdragna inlägg alltid. Det är inte så mycket ”ledigt” med att vara pappaledig har jag fått märka, men det har varit en helt fantastisk tid må jag säga.

Nu till lite Thaikäk. (Givetvis kan man lägga till en hel del kul ingredienser, anledningen till fåtalet godsaker är alltså reportaget med mac 8 ingredienser…)

Koka riset enligt paketets instruktioner och låt det sedan vila.

Skala räkorna, morötterna och ingefäran. Skär morötterna i små, små tärningar och riv ingefäran fint. Skala och skiva rödlöken.

Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek morotstärningarna försiktigt. Efter 7-8 minuter är det dags att tillsätta löken och ingefäran. Har ni en vitlöksklyfta hemma så får den gärna finhackas och vändas ner nu också. Låt fräsa i en minut eller två och rör sedan i riset.

Häll på ostronsås och fisksås och blanda runt. Låt vätskan stekas in i godsakerna och kläck sedan i äggen. Rör runt så att äggen blandas ut fint och låt sedan det hela gå på svag värme tills ägget stelnat. Smaka av med svartpeppar, fisksås (som är mycket salt) och ostronsås.

Avsluta med att vända i räkorna. Servera gärna denna måltid med heta chiliflingor, lite sweet chilisås och hackade jordnötter.

Ses på bokbloggen!

Du kanske också gillar