Frankrike bjuder på fisk
Här har vi en ganska enkel historia som dessutom ser och känns ganska tam och nästan fattig ut eftersom vi ofta vill se några potatisar eller lite ris på våra tallrikar i Sverige, men med en rejäl brödbit så är detta en helt grymt god och enkel fransk måltid. Kryddig tomatsås, finfin vit fisk och den goda svartpepparn är riktigt, riktigt gott!
I kockens öra fortsätter Eskobar att lira och givetvis har jag valt en låt med tydlig koppling till Frankrike. Vi släppte först singeln ”You got me” utan någon duettpartner, men i just Frankrike som är ett av de länder där Eskobar har varit som allra störst så tyckte skivbolaget att det vore kul att få in en lokal artist. Vi gick med på det om hon fick sjunga på franska eftersom det är ett så grymt snyggt språk. Sagt och gjort, det blev av och det blev en löjligt stor hit i just Frankrike. Själva videon har jag regisserat och klippt. Se, hör, laga mat och njut vänner! 🙂
Frankrike
Vit fisk med provançalsk kryddning – POISSONS Á LA PROVENÇALE
700 g vit fisk typ sej eller torsk i 4 st filéer (Skinn- och benfria)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk konserverade körsbärstomater
1 näve färska örter typ timjan, persilja, gräslök
Olivolja
Citron
4 baguetter
Salt & svartpeppar
I kockens glas: Menetou-Salon Les Thureaux 2008 (nr 5334)
I kockens öra: Eskobar – You Got Me ft Emma Daumas
Sätt ugnen på 175°C.
Pressa 1 klyfta vitlök och blanda den med lite pressad citron och olivolja. Lägg fiskfiléerna i en ugnssäker form, pensla dem med vitlöksoljan, salta och peppra och baka av filéerna i ugnen i cirka 20 minuter.
Finhacka den gula löken och den kvarvarande vitlöksklyftan. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek först den gula löken i tre minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och finhackade örter och efter ytterligare 1-2 minuter ska tomaterna i. Låt allt fräsa i två minuter. Sänk sedan värmen och låt det sjuda tills fisken är klar. Mixa såsen med en stavmixer innan servering.
Lägg upp den färdiga fisken på varsin tallrik och häll den provencalska såsen. Servera glädjen med en god, nybakad baguette och väldigt gärna en fin och krispig grönsallad.