Smokey Hamburgers

Hamburgare

Hamburgare finns ju i oändligt antal varianter. Min version är väl beprövad vill jag lova och den är mycket uppskattad. Har ni en egen rök hemma så är det riktigt läckert att röka burgarna i den innan de läggs på grillen. Då kan ni utesluta liquid smoke från receptet. Annars gör ni helt enkelt som nedan så har ni påbörjat en ruskigt glädjefylld kväll.

Läs gärna min författarkrönika på bokbloggen>>

Rökiga Hamburgare med BBQ-sås

4 portioner

Burgarna
800 g nymald nötfärs
2 msk ströbröd
4 msk vatten
2 msk liquid smoke
1 dl hackad bladpersilja
2 st röd chili
Salt och cayennepeppar
4 skivor grovt lantbröd
Tillbehör: sallad, tomat, lök, ost, bacon…
BBQ sås
1/2 gul lök
1 burk konserverade körsbärstomater
2 msk muscovadosocker
2 msk rökig whisky
I kockens glas: Nils Oscar Pils (nr 1454) – Sverige
I kockens öra: Charlie Rich – I’ve Got Mine

Fixa klart bbq-såsen först. Riv löken och blanda den med körsbärstomaterna, whiskyn och sockret. Koka upp det hela och mosa tomaterna lätt med en träslev. Låt glädjen puttra i tio minuter. Häll sedan över såsen i en skål och låt den svalna.

Slå upp en pils i glaset och höj stereon rejält. Charlie Rich är konung och du är kock. Njutning utlovas!

Blanda liquid smoke med vatten och rör ner ströbrödet. Låt svälla något. Dela och kärna ur den röda chilin. Hacka den finfint.

Blanda färsen med chilin, ströbrödsmixen och den finhackade persiljan. Smaka av med salt och cayennepeppar. Fukta händerna med lite vatten och forma smeten till fyra stycken fina, stora hamburgare.

Stek burgarna i lite smör eller olja. Stek burgarna några minuter på varje sida till önskat resultat. Givetvis kan man använda termometer för att uppnå perfekt resultat.

Rosta även brödet i en torr stekpanna och servera burgarna med mängder av lyxiga tillbehör. Livskvalitet mina vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Martina

    Finns inga köpehamburgare som slår hemgjorda, gott!! Trevlig helg!

  2. Åsa/ En Sida Med Mat

    Herregud vad gott!!
    Häftigt att kunna röka hemma själv….

    Ha en trevlig helg!

  3. Nebraska stable

    Pizza,kebab och hamburgare… Kommer det en Lyxlaga Fast Food?

  4. Nebraska stable

    Pizza,kebab och hamburgare… Kommer det en Lyxlaga Fast Food?

  5. Marie

    Testade receptet i går, och fick betyget 9 av 10 möjliga skrivet på servetten. Succe med andra ord:-)
    Har lagt ut bilderna från i går på min blogg med länk till din!

    Marie

  6. Marie

    Testade receptet i går, och fick betyget 9 av 10 möjliga skrivet på servetten. Succe med andra ord:-)
    Har lagt ut bilderna från i går på min blogg med länk till din!

    Marie

  7. Fredrik

    Måste få tipsa om, i mina ögon, hamburgerperfektion, se länktipset. Bland de enklare också, bara ren köttfärs – gör en boll, hög värme och smacka till dem. Salt och svartpeppar. Texturen blir mycket mera intressant på det här sättet.

    Gott hamburgerbröd är svårt att hitta. Kanske man har någon slags frallor i sin butik eller bageri, annars rekommenderar jag Max hamburgerbröd som säljs i butik.

  8. Fredrik

    Måste få tipsa om, i mina ögon, hamburgerperfektion, se länktipset. Bland de enklare också, bara ren köttfärs – gör en boll, hög värme och smacka till dem. Salt och svartpeppar. Texturen blir mycket mera intressant på det här sättet.

    Gott hamburgerbröd är svårt att hitta. Kanske man har någon slags frallor i sin butik eller bageri, annars rekommenderar jag Max hamburgerbröd som säljs i butik.

  9. Tiger

    Well done arilcte that. I’ll make sure to use it wisely.