Sillar – del 1
Se vilken vacker bild!! Just denna bild är tagen på Bastuholmen där pappa bor och där vi spenderar mycket av vår sommartid. Bryggan nere vid klippan börjar likna en marina nu när jag, Marie, Elvis & Julie har vår båt på plats, min syster med familj har sin bredvid och pappas båt ligger där. Hoppas det dröjer tills barnen ska ha egna båtar för då blir det till att söka b(r)ygglov för farfar!
APELSINSILL
4 saltsillfiléer, urvattnade
½ apelsin
1 rödlök
10 kryddnejlikor
10 svartpepparkorn
2 lagerblad
2,5 dl vatten
3 msk ättikssprit
1 dl socker
4 msk pressad apelsinsaft
Koka upp lagen som består av vatten, ättikssprit, socker, pressad apelsinsaft, lagerblad, kryddnejlikor och pepparkorn. Låt den sedan svalna.
Skiva apelsinhalvan i tunna, vackra skivor. Gör detsamma med rödlöken.
Skär ner sillen i munsbitar och varva sedan sill, apelsinskivor och rödlök i en fin burk. Häll sist över den kalla lagen och lägg på locket.
Låt sillen dra i kylskåp i två dygn.
––––––––––––
SMÖGENSILL
1 burk inläggningssill
1,5 dl majonnäs
1,5 dl lätt crème fraiche
1 knippe finhackad dill
1 litet knippe finhackad gräslök
1/2 finhackad rödlök
2 hårdkokta ägg
1/2 msk flytande honung
1 nypa svartpeppar
1/2 citron
1 liten burk ishavsrom
Skölj och torka av sillen. Skär den i 2 centimeters bitar och lägg den åt sidan.
Blanda majonnäs, crème fraiche med finhackad dill, gräslök och rödlök. Rör sedan varsamt ner grovt hackade ägg, ishavsrom, honung och peppar. Vi vill inte att äggen ska bli till en smet utan ha kvar tydlig form så använd lätt hand gott folk, lätt hand…
Vänd ner sillbitarna och pressa över en halv citron. Rör mycket försiktigt runt några varv och häll sedan över härligheten i en burk med tätslutande lock.
Låt denna glädjens produkt dra i kylskåp i 2 dygn innan sillen i godisburken serveras med kokt färskpotatis och en iskall pils.
Grattis vänner, ni har det riktigt bra ska ni veta!
––––––––––––
Ska man hålla sig till traditionerna så är väl detta en julsill, men jag tycker den passar helt perfekt även som en god lunch en fin sommardag. Läckert, enkelt och otroligt vackert på tallriken.
SILLSALLAD
2 saltsillfiléer
3 inlagda rödbetor plus lite lag
3 kalla, kokta potatisar
2 äpplen
1 saltgurka
3 salladslökar
1 gul lök
svartpeppar
persilja
Börja med att skölja av sillfiléerna riktigt, riktigt väl. Tärna därefter sillen i centimeterstora bitar. Ge rödbetor, potatisar, äpplen, saltgurka, salladslök och gul lök samma trevliga behandling och så visar det sig till sist att vi har kommit en väldigt bra bit på vägen till vår sillsallad. Ett helt gäng vackra små tärningar i olika finfina färger. Glädje!
Lägg alla tärningarna i en stor skål och blanda mycket varsamt runt. Krydda med lite peppar och ringla över några matskedar av lagen från de inlagda rödbetorna. Låt sedan hela glädjen dra i kylskåp någon timme.
Strö över finhackad persilja innan servering. En rejäl klick sillsallad på knäckebröd är helt magiskt gott!
Alla recept ovan är tagna ur min bok Lyxlagat Sommarmat & Snaps.