Sillabörs från Ystad

Visst är det alltid läge för sill. Även om jag förknippar sillan mest av allt med sommaren så har den ju sina högtider även på jul och vid påsk. Idag kommer ett tips som passar precis när som helst och detta är en skånsk liten goding som även finns med i boken Lyxlagat Sommarmat & Snaps.

En av mina många skånska kusiner Marie och hennes polis Johan har alltid varit oss nära och numera ses vi alltid över några galna skrattfyllda dagar och kvällar varje år. Senast vi sågs så pratade jag och Johan om just denna bok som jag höll på att skriva och då nämnde han ett recept som hans mor brukar tillaga. Hon i sin tur har fått det från sin mor så vitt jag vet. Jag passade på att låna receptet och har säkerligen ändrat lite. Hoppas inte någon skånsk vän misstycker. Detta recept är tänkt som två små förrätter.

Sillabörs från Ystad

2 matjesfiléer
1 schalottenlök
3 salladslökar
1 gul lök
1 röd lök
1 nypa socker
1 dl chilisauce
Tabasco
Nymald svartpeppar
Smör till stekning
Serveras med kokt potatis och en klick gräddfil

I kockens glas: Nils Oscar Rökporter (nr 1473) – Sverige
I kockens öra: Bloos Blasters – Min Cowboyhatt

Jag kanske inte ska påstå att det är min favoritlåt, men min skånska far tjatar alltid glatt om denna låt och varför inte. Jag blir ju glad av att lyssna på det som gör pappa glad. Portern har jag dock valt direkt från hjärtat. Kom ihåg, i kockens glas är inte vad som ska serveras till maten utan som det låter, I KOCKENS GLAS…

Sätt ugnen på 175°C och skala och finhacka lökarna.

Hetta upp lite smör i en stekpanna och invänta fräsandets tystnad. Bryn lökhacket tillsammans med en nypa socker, lite svartpeppar och valfritt antal stänk tabasco. Jag gillar hettan så jag tar ganska mycket.

När löken fått fin karamellisering häll över den på ett fat.

Smörj två folieark och fördela löken i mitten på de båda arken. Lägg en hel eller skivad matjesfilé ovanpå löken på de båda foliearken och bred därefter över chilisåsen på filéerna.

Knöla ihop de fyra hörnen på arken så att ni får två täta sillabörsar.

Baka av börsarna i ugnen i cirka 20 minuter och servera sedan glädjen tillsammans med varsin kokt potatis och en liten klick gräddfil. En alldeles utsökt förrätt!

Du kanske också gillar