Sill till påsk
Hej Vänner,
När det är dags för högtider i ”Zällska” familjen så är det framförallt sill som gäller. Här kommer tre godingar till påskbordet. Glädje, njutning och väl smakande kulinariskt liv! Haha! 🙂
Lingonsill
1 burk inläggningssill
½ dl ättikssprit 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
½ msk honung
1 rödlök
3 lagerblad
1 dl frysta lingon
15 vitpepparkorn
I kockens glas: Bedarö Bitter (nr 1410) – Sverige
I kockens öra: Cornelis Vreeswijk – Incestvisan
Som vanligt kickar vi igång med att koka upp 1-2-3-lagen. Denna gång ska honung och lagerblad vara med i leken från början. Rör runt tills sockret lösts upp och låt sedan lagen svalna.
Skala och skiva rödlöken fint och tillsätt den till lagen direkt när ni tagit kastrullen av värmen. Tillsätt även vitpepparkorn och lingon.
Skölj sillen, torka av den och skär den i fina bitar.
Varva sill, rödlök, lingon, pepparkorn och lagerblad i en burk. Häll till sist över den kalla lagen och täck med lock.
Låt dra i kylskåp i två dygn.
—
Curry- & äppelsill
1 pkt 5-minuterssill
0,5 msk gul curry
1 litet vackert sött äpple
1,5 dl gräddfil
0,5 msk söt och vackert flytande honung
1 knivsudd salt & några stänk vatten
I kockens glas: Wisby Klosteröl (nr 1400) – Sverige
I kockens öra: Jerry Williams – Darling Nelly Grey (Live, Dynamite)
Jisses vilket sjukt ös det är på Jerka. Hur fasen kommer det säg att den grymmaste rockern Sverige har också är den äldsta? Ingen av yngre årsmodell har en chans mot denna king. Jerka är helt enkelt bäst!
Skala äpplet och skär det i små, små tärningar. Hetta upp en stekpanna och fräs äppelbitarna lätt tillsammans med curry och några stänk vatten. 1-2 teskedar blir nog bra. Äpplena ska inte brynas utan snarare bara mjukas upp och blandas med den underbara curryn.
Låt godiset i stekpannan svalna helt.
Rör samman curryäppelbitarna med gräddfilen och flytande honung.
Skölj sillen, låt den rinna av och skär den i bitar. Vänd varsamt ner dem i röran och häll det hela i en burk med lock. Låt dra i kylen några timmar tills servering.
—
Inlagd sill
8 urvattnade sillfiléer
1 dl 12% ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 skivade rödlökar
1 skivad morot
15 kryddpepparkorn
3 lagerblad
I kockens glas: Belhaven Wee Heavy (nr 1562) – Storbritannien
I kockens öra: Tomas Andersson Wij – Jag har simmat långt ut från land
Den klassiska 1-2-3-lagen används så klart många gånger i denna bok och den är enkel att komma ihåg. En del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Koka upp och låt svalna. Svårare än så är det inte.
Just denna gång ska vi koka upp lagen tillsammans med 2 skalade, skivade rödlökar, 1 skalad och skivad morot, kryddpepparkornen och lagerbladen. Koka upp och rör så att sockret löses upp.
Tag kastrullen från värmen och låt lagen svalna helt.
Skär sillfiléerna i munsbitar. Varva sill, rödlök, morot, lagerblad och kryddpeppar i en glasburk. Avsluta med att hälla över lagen. Lägg på ett tätslutande lock och ställ sillen i kylen i minst ett dygn, gärna två.