Rotsaker, Kyckling & Ramslökspesto

Vardagen – ibland är det kanske stressigare än vad det borde vara och ibland hinner man inte planera maten och inköpen på det sätt som åtminstone vi i familjen Zäll gör. Då kan det hända att man hittar lite extra kraft, rotar lite djupare i skafferiet, kylen och frysen och med lite inspiration och påhittighet så har man plötsligt en jäkligt god middag, så blev det här hemma för bara några dagar sen…

Vardagsmiddag med det som fanns att finna…

Kycklinginnerfiléer
Potatisar
Morötter
Zucchini
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1,5 relativt gammal och torr citron (haha!)
Ramslök
Olivolja
Solroskärnor
Majonnäs
Salt & Peppar
Chilipulver

Sätt ugnen på 200°C. Klyfta potatisarna, skär ner morötterna och dela zucchinin. Potatisen tar lägst tid så dessa bitar bör inte vara så stora. Skala och klyfta löken. Finhacka en klyfta vitlök. Sprid ut allt ovan på en plåt, även vitlöken. Tryck dit en delad citron också. Ringla över oljaolja och krydda med salt och peppar. Stoppa in in ugnen på nedre falsen, sätt en timer på 30 minuter.

Vispa ihop lite olivolja med salt, peppar och chilipulver och spä med lite vatten, ca 1 msk. Vänd ner kycklingen och blanda väl. Lägg upp den på en plåt och låt vila i rumstemperatur. När timern för rotsakerna piper, ställ in kycklingplåten ovanför rotsakerna och sätt ytterligare en timer på 15 minuter.

Rosta 1/2 dl solroskärnor i en torr gjutjärnspanna eller kolstålspanna tills de är gyllene brynta. Stavmixa näve ramslök (jag har sparat i frysen) tillsammans med en pressad vitlöksklyfta, saften från den kvarvarande citronhalvan, de rostade solroskärnorna och olivolja. Vänd till sist ner 2 msk majonnäs och krydda upp med lite salt, peppar och chilipeppar. Smaka av.

Servera hela härligheten, jäkligt gott – speciellt med tanke på att vi inte ens hade ngt att äta överhuvudtaget hemma, haha!

Du kanske också gillar