Rökta Räkor på Webern
Svårslaget, lyxigt som bara den och helt galet gott!!
800 g finfina räkor (från fiskdisken)
En Weber med ca 12 briketter
Alflis eller spån
1 äggula
1/2 msk dijon
1/2 msk vitvinsvinäger
1 liten klyfta vitlök, pressad
Salt & peppar
1,5 dl rapsolja
Gott nybakat ljust bröd och smör
Vispa ihop äggula med dijon, vinäger, pressad vitlök, s o p. Droppa sedan i oljan sakta under kraftigt vispande tills er aioli tjocknat lagom.
Ta bort gallret på grillen och lägg upp alla räkor på 2/3 av gallret så att en bit av ena sidan är tom.
Tänd 12-13 briketter med tändkudde eller papper. När de alla är ’gråglödiga’ ställ en låda fylld med alflis ovanpå. Det går också med ett foliepaket med rökflis. Låt det börja ryka bra, täck sen grillen med lock och öppna ventilerna uppe och nere fullt.
Efter ca 5 minuter, lägg snabbt gallret med räkorna på plats – utan att briketterna ligger under räkorna – och täck igen med lock. Låt röka på ca 100 gr i ca 12 minuter.
Släng då en näve rökflis direkt på briketterna och lägg tillbaka locket. Stäng alla ventiler och vänta 5 minuter. Ta sen av räkorna och servera med aioli, nybakat bröd o smör. Ljuuuvligt!!