Varmrökt Lax på grillen
Japp, kidsen tog varsin öring och då blir det för pappa Zäll att ta ur, rensa, filéa och urbena innan rökningen ska dras igång! (Vi sparade en filé i frysen till svärmor…:-)
Varmrökt lax på Webern
Ca 6 portioner
3 laxsidor (ca 400 g st) rumstempererade
Svartpeppar
Rosépeppar
Torkad dill
Torkad persilja
Flingsalt
Tänd 20-25 briketter och låt bli gråglödande. Lägg på en låda eller foliepaket fyllt med riktigt rejält med alflis. Lägg locket på och invänta röken.
Krydda under tiden laxsidorna. Lägg sidorna på folieark. Mortla lika delar av svartpeppar och rosépeppar. Lägg till lite dill och persilja. Mortla samman och pudra sidorna med blandningen. Strö över rikligt med flingsalt och flytta laxen till grillen. Indirekt värme…
Låt rökas på ca 125 grader till 48 grader innertemp. Servera med en krämig färkspotatissallad och gott bröd.