Rökig gryta på högrev

Lergryta

Min filosofi är att man alltid skall ta sig tid och göra saker i ett lugnt och skönt tempo. Detta är sybaritens grundlag. Njut av det du gör och gör det i den egen takt!

Att laga mat i lergryta är ett underbart sätt att tillreda sin middag. Det tar tid, det doftar gott i hela hemmet och smaken blir intensiv och fantastisk. Du hinner dessutom med att njuta av ett glas vin och bläddra igenom lite kokböcker under matlagningstiden.

>Römertopf< gör fina lergrytor.

Första gången en lergryta används bör den ligga i vatten över en natt. Därefter MÅSTE den ligga i vatten minst 15 minuter före varje användningstillf’älle. Kom också ihåg att man alltid ställer in grytan i kall ugn för att sen sätta på värmen.

Rökig Gryta på Högrev
6 portioner

1 kg Högrev
2 msk Vetemjöl
2 msk Smör
100g Jägarbacon (extra rökt)
4 Vitlöksklyftor
2 Gula lökar
2 Morötter
1/2 knippe Persilja
2 Lagerblad
2 tsk Mejram
3 dl Vatten
3 dl Bourgogne (rödvin)
1/2 dl >Skotsk Maltwhiskey< – Bowmore el dyl.
Salt & Peppar

Lägg din gryta i vatten 20 minuter.

Skär köttet i 3cm tärningar. Vänd det i saltat och pepprat mjöl. Bryn det i en stekpanna.

Strimla jägarbacon och täck botten av din genomfuktade lergryta. Lägg det brynta köttet ovanpå tillsammans med grovt hackad lök & morötter i skivor. Sprid ut krossad vitlök, kryddor & finhackad persilja.

Fräs ur stekpannan med whiskey. Blanda i vin & vatten och häll skyn i grytan. Lägg på locket och ställ i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader och låt grytan stå inne i ca 90 minuter.

Titta till den snabbt då och då. Fyll på med lika delar vatten & vin om vätskan börjat koka bort.

Servera med en lätt sallad och färskt, >franskt lantbröd<.

Laga till denna underbara rätt och sippa ett glas >Bourgogne Hautes Côtes de Nuits<.
Kanske lite något för öronen också? Lyssna då på ’Le vent de l’hiver’ med franska >Raphael<.

Obeskrivligt gott!

//FZ

Du kanske också gillar

  1. Bullen Mitt I Ugnen

    Hallå Frederik 😀

    Har sett många som kikar in till min hemsida från din hemsida. Kul att du länkat till mig och att du hittat kul recept hos mig. Gillar din hemsida och man blir hungrig när man läser om allt gott !

    Om det är okej för dig så länkar jag gärna till din hemsida… dels för att jag själv ska hitta tillbaka 😀

    Ha en solig tisdag… här i Västerås skiner solen för fullt.
    /Bullen Mitt I Ugnen – Veronica

  2. frederik

    Hej hej!

    Jag blir givetvis glad om du länkar till mig. Super! 🙂
    Hoppas livet leker!

    //F

  3. Magnus på Matlyckan

    Hej,

    tycker du whisky ger bättre röksmak än exempelvis Chipotle? Hur skulle du ändra receptet om du inte hade en lergryta?

    Hälsningar Magnus

  4. frederik

    Hej Magnus,

    Jag tycker att det finns underbar röksmak i både whisky och chipotle. Vill man dock inte tillföra hettan som chipotle har så tycker jag whisky är bättre, vill man ha hetta så är det givetvis tvärtom. Vill jag ha riktigt, riktigt rökig smak så brukar jag Abu-röka rimmat fläsk som jag sedan adderar i grytan. Rekommenderas varmt.

    Utan lergryta så måste troligtvis mer vätska tillsättas. Bryn köttbitarna & rökt, rimmat fläsk eller bacon i smör, ned med morötter och annat godis och på med vätska så att det täcker. Puttra på svag värme under lock i två timmar.

    Jag gissar att det skulle kunna gå till på något liknande sätt, men jag rekommenderar verkligen att göra detta i en lergryta. Allt blir lite bättre… 😀

    Må väl!
    //Frederik