Rödtunga Katarina den stora

Katarina

Detta recept har jag så klart modifierat och anpassat efter lergryta, men originalversionen var min favoriträtt som liten. Jag hade glömt bort det tills min mor en dag fann det i sina enorma gömmor med recept, mattidningar & kokböcker. Jag vet inte hur mycket jag och Katarina den stora har gemensamt men denna maträtt är definitivt en av nämnarna.

Har ni lust att läsa på om den goda drycken te så missa inte min andra blogg som denna vecka tar upp ämnet. 🙂

Rödtunga Katarina den stora

4 portioner

800 g rödtungfiléer
1 ½ dl gräddfil
1 ½ dl crème fraiche
½ msk fiskfond
1 msk vetemjöl
400 g räkor med skal
3 stora vackra tomater
Salt & nymald vitpeppar
1 Citron
Bladpersilja
Serveras med pressad potatis & haricovert
I kockens glas: Kalnapilis 3 Salyklai (Import) Litauen
I kockens öra: Tchaikovsky – The Nutcracker

Blötlägg grytan i 30 minuter.

Denna underbara öl har jag endast fått känna smaken av i Litauen då Eskobar gjorde en kort turné i landet. 80.000 personer kom till våra tre konserter och minnet av denna enorma folkmängd kommer aldrig lämna mitt hjärta. Ölet görs på tre olika sorters malt och har en otroligt fin smak. Tjata lite på ert lokala saftörskontor så kan de säkert hjälpa er med privatimport. Musiken tycker jag inte vi behöver tala mer om. Den är så magisk att den utan problem talar för sig själv.

Lägg fiskfiléerna bredvid varandra i botten av grytan. Salta och peppra dem.

Vispa samman crème fraiche, fiskfond och nästan all gräddfil i en bunke. Rör ut mjölet i resterande gräddfil. Se till att det inte blir några klumpar och vänd sen ner i bunken. Salta och peppra väl det hela och häll det sedan över fisken.

Skiva tomaterna och lägg ut dem vackert i grytan.

Ställ grytan i ugnen och sätt den på 180°C. Grytan skall stå i ca 60 minuter.

Skala under tiden räkorna.

Ta ut grytan, pressa över en halv citron och garnera med räkorna och lite finhackad persilja.

Servera detta ljuvliga verk rykande hett med pressad potatis och lite blancherade haricovert.

Njut!

Du kanske också gillar

  1. jenny

    Det ser och låter väldigt gott. blir att testa det idag då vi har fisk på menyn men inte visst evad som skulel göras med den. tack för tipset.

  2. jenny

    Det ser och låter väldigt gott. blir att testa det idag då vi har fisk på menyn men inte visst evad som skulel göras med den. tack för tipset.

  3. frederik

    Detta är en riktig godisrätt! 🙂
    //F

  4. frederik

    Detta är en riktig godisrätt! 🙂
    //F

  5. frederik

    Detta är en riktig godisrätt! 🙂
    //F

  6. millan

    Tjena!
    Vad gott detta låter….:-)
    Tillagade torsk m bl a purjolök i ugn idag, inte helt fel det heller!
    Måste säga att Du är grym på att laga mat!

  7. millan

    Tjena!
    Vad gott detta låter….:-)
    Tillagade torsk m bl a purjolök i ugn idag, inte helt fel det heller!
    Måste säga att Du är grym på att laga mat!

  8. millan

    Tjena!
    Vad gott detta låter….:-)
    Tillagade torsk m bl a purjolök i ugn idag, inte helt fel det heller!
    Måste säga att Du är grym på att laga mat!

  9. frederik

    Hej Millan,
    Tack för din trevliga och glädjande kommentar! 😀
    Torsk med purjo kan ju vara hur gott som helst. Glädje!
    //Frederik

  10. frederik

    Hej Millan,
    Tack för din trevliga och glädjande kommentar! 😀
    Torsk med purjo kan ju vara hur gott som helst. Glädje!
    //Frederik

  11. frederik

    Hej Millan,
    Tack för din trevliga och glädjande kommentar! 😀
    Torsk med purjo kan ju vara hur gott som helst. Glädje!
    //Frederik

  12. Anna

    oj, den här är en av min svärmors paradrätter 🙂 jag har provat att göra den vid något tillfälle men den blev ganska vattnig, har ingen aning om varför. Använde i och för sig fryst fisk som tinat men ändå. Smaken var det inget fel på men rätten såg inte så rolig ut. Får väl ge den en chans till.

  13. Anna

    oj, den här är en av min svärmors paradrätter 🙂 jag har provat att göra den vid något tillfälle men den blev ganska vattnig, har ingen aning om varför. Använde i och för sig fryst fisk som tinat men ändå. Smaken var det inget fel på men rätten såg inte så rolig ut. Får väl ge den en chans till.

  14. Anna

    oj, den här är en av min svärmors paradrätter 🙂 jag har provat att göra den vid något tillfälle men den blev ganska vattnig, har ingen aning om varför. Använde i och för sig fryst fisk som tinat men ändå. Smaken var det inget fel på men rätten såg inte så rolig ut. Får väl ge den en chans till.