Pulled Pork, Elvis Presleys favorit
Pulled pork, har ni hört talas om det? Det sägs vara en av Elvis Presleys favoriter och jag är ju inte sen att prova något som kungen gillat.
Detta är något ni bara måste testa, det är helt fantastiskt!!!
Jag bjöd över några grannar eftersom man inte gör några små portioner när man väl tar sig tid att göra just ”Pulled Pork” eller ”gafflad fläskkarré” som man skulle kunna översätta det. Köttet ska ligga med en riktigt härlig kryddrubb över natten och därefter ska det ligga cirka 6- 10 timmar på grillen så detta tar sin lilla tid… 🙂
Mitt recept är ett ganska väl tilltaget recept för fyra riktigt hungriga själar…
Det hela kommer att serveras som en variant på hamburgare så till denna rätt så behövs ett gott bröd, hamburgerbröd eller ciabatta passar perfekt. Vi vill även ha en coleslaw med vitkål, lite morot, majonnäs, crème fraiche, tabasco, salt & svartpeppar. För att toppa det hela så behövs en finfin BBQ-sås, jag har gjort många själv, men min favorit är ändå Sweet Baby Rays, jag tycker den är helt sanslöst god. Glädje! 🙂
Nu kör vi!
I kockens glas: (Man hinner med ganska många glas, haha!) Budweiser (1669)
I kockens öra: Elvis Presley – Lawdy Miss Clawdy – Live – Black suite sit down…
RUBBEN
3 msk paprikapulver
1 tsk mortlad vitpeppar
1 tsk mortlad svartpeppar
1 tsk mortlad kryddpeppar
3 msk salt
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1,5 tsk sellerisalt
2 tsk Colemans senapspulver
2 msk muscovadosocker
Blanda samman alla dessa ljuvliga torra kryddor.
Köttet då..?
Till fyra personer behöver ni ca 1,2 kg fläskkarre i hel och fin bit.
Rubba in kryddblandningen noga, noga i köttet så att det täcker ytan helt och hållet. Lägg sedan köttet i dubbla fryspåsar och förslut väl. Låt köttet ligga i kylskåpet över natten.
På morgonen den dagen ni ska förtära glädjen så ska köttet direkt från kylskåpet till grillen. I detta fall vill vi alltså inte rumstemperera köttet innan grillning, vilket jag brukar tjata om i vanligt fall… 🙂
Börja med att tända grillen och gör den redo för indirekt grillning. Vid matlaging likt denna tycker jag att det är helt super med gasolgrill. På min grill har jag alternativet att tända brännarna som ligger längs med kanterna, det vill säga köttet kan utan problem ligga i mitten av grillen utan att brännas vid. Att dessutom ha en celsiustermometer tycker jag är ett måste. Värm grillen till cirka 100°C under lock och lägg sedan det kylskåpskalla köttet på gallret. (Alltså ej direkt över värmen.) Låt köttet ligga och värmas under lock, vänd varje timme. Kör köttet till 94°C innertemperatur. Jo, ni såg rätt… 94°C… Haha! 🙂
Detta tar ju sin lilla tid. Kör så klart med stektermometer så att ni har koll på läget. Går det lite för fort så dra ned värmen på grillen, det är ingen fara. Jag låg och svävade runt 70 – 75 grader ett tag eftersom jag inte ville nå upp till sluttemperaturen för fort… Detta tar allt mellan 6 – 10 timmar skulle jag gissa på, men som sagt oroa er ej, köttet klarar sig fint även om ni sänker graderna på grillen för att invänta middagstid…
När köttet uppnått önskad innertemperatur och gästerna satt sig vid bordet så är det bara att lägga upp hela steken på en skärbräda eller i en form och gå loss med en gaffel. Det är en helt magiskt fantastiskt underbart god doft som sprider sig av det frasiga köttet och den mycket smakrika rubben. Gaffla hela köttbiten och låt sedan gästerna hugga in och bygga sina egna pulled pork-burgare med ett gott bröd, lite söt/stark coleslaw, köttet & en gryyym bbq-sås.
Det blir sannerligen inte mycket mer lyxlagat och ljuvligt gott än så här. Helt sjukt kul och smakligt!!!
//Frederik
Tompa
Köttmagi! Om man dessutom slänger ner några bitar äppelträd i grillen varje timme(inte i gasolgrillen) så blir resultatet så magiskt att det knappt är sant. Tack för recept och bilder
lyxlagat
Verkligen! Kör man briketter så läggs träbitarna direkt på glöden, på en gasgrill kan man lägga bitarna i en röklåda eller ett foliepaket som man sedan pickar hål i med en gaffel. Grymt tips Tompa!
//F
Ugnsbakad falukorv & Lyxlagat Live | Lyxlagat
[…] denna gång med tema USA & Elvis Presely. Det blir rysligt god mat kan jag utlova. Bland annat Pulled Pork står på […]
Tomas
Hej F! Detta måste jag testa men har du något tips för att köra det i en vanlig ugn? Tid o temp m.m. Verkar jättegott!
Hälsn. Tomas
lyxlagat
Tjena Tomas, givetvis inga probs alls. Kör ugnen på 100°C länge, länge… 🙂 Innertemperaturen skall alltså uppnå 94°C och detta tar tid beroende på köttets vikt och form. Gör du en bit runt 1,5 kg så gissar jag att det tar runt 8 timmar, men det är alltså inte hela världen om du brassar på ugnen lite sista timmen eller om du bromsar tillagningen om du tror den blir klar ”för tidigt”. Du kan även köra den i ugnen tills köttet ligger runt 70°C och sedan flytta över den till grillen. Rubben mår väldigt bra av lite eld… Haha! 🙂 Lycka till, rapportera gärna hur det gick. Jag har gjort det två gånger nu senaste veckorna och det är helt magiskt!
//F