Pepparkyckling med murkelsås

grönt

Hej på er en skön torsdag som just denna,

Igår var vi hos min syster och då vet man att man får fantastiskt god mat. Vi åt Sukiyaki, slurpade, smackade och njöt i lugn och ro. Riktigt, riktigt mysigt. Två födelsedagsbarn var anledningen till sammankomsten så Lotta & Anders, grattis igen! Anders fick i present min vän och kollegas bok ”101 whisky du måste dricka innan du dör” som jag rekommenderar varmt.

Vi hann även med att storhandla innan middagen vilket jag fullkomligen älskar. Att botanisera bland frukt och grönt och kika efter kalvlägg eller något annat underbart i charkdisken är helt underbart tycker jag.

Eftersom jag inte spenderat många sekunder på skutan på ett tag så har jag inte stått vid spisen, så här kommer ytterligare ett finfint recept från bloggens gedigna arkiv. Ta för er! 😀

Kyckling

Pepparkyckling med palsternackspuré, murkelsås & smörfräst rödkål

2 portioner

Kycklingen
2 feta fina kycklingfiléer från välmående kycklingar
2 msk blandad peppar (rosépeppar, grönpeppar, cayennepeppar, ekrökt svartpeppar (el vanlig svartpeppar)
Lite smör till stekning

Palsternackspurén
6 palsternackor
1 liter hönsbuljong
1-2 dl mjölk

Rödkålen
1/4 rödkålshuvud
25 g smör

Murkelsåsen
1,5 dl torkade murklor
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 dl grädde
1 dl vitt vin
1/2 citron
Salt och svartpeppar

Tomater är gott att servera till
I kockens glas: Bedarö Bitter  (nr 1410)
I kockens öra: Saint-Saëns – Symphony No 3

Börja med att lägga murklorna i blöt i minst 2 timmar.

Skär kycklingfiléerna på längden till två smala bitar. Bind upp dem hårt med steksnöre så att de blir fint cylinderformade.

Mortla alla pepparsorter hårt. Lägg ut pepparmixen på ett fat och vänd runt kycklingen i den. Salta lätt runt om och täck över med plastfolie. Låt vila i 30 minuter.

Sätt ugnen på 100°C och avnjut en Bedarö Bitter till de dramatiska tonerna av Saint-Saëns. Jag vill kasta mig runt i köket likt råttan i Ratatouille när jag hör denna underbara kompositörs verk.

Heta upp lite smör i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Lägg över kycklingen i en ugnssäker form och stek klart den i ugnen. Den är klar när den nått en innertemperatur av 70°C.

Under tiden kycklingen sakta steks klart i ugnen så skall purén tillagas. Koka upp en liter kycklingbuljong och skala och koka palsternackorna mjuka. Pressa dem och tillsätt lite mjölk tills du uppnått önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Sötman skall vara tydlig. Förstärk den gärna med lite honung.

Nu till såsen. Slå av vattnet och skölj murklorna väl. Hacka murklorna grovt. Koka upp nytt vatten i en kastrull och förväll svampen i 5 minuter. Slå bort vatten, koka upp nytt och förväll ytterligare i fem minuter.

Hetta upp 2 msk smör i en såskastrull och fräs schalottenlöken och svampen i ca 7-8 minuter.

Slå på grädden, vinet och pressa i en halv citron. Smaka av med salt & peppar.

Strimla rödkålen och stek den i några minuter i smör i en het stekpanna.

Stor köksglädje önskas er alla! :-D

//Frederik

Matbloggpriset-459x12621

Du kanske också gillar